Ljepota

Ljepota

6 najčešćih razloga zašto vam opada kosa!

Istina je da su muškarci skloniji opadanju kose, odnosno ćelavljenju. Međutim, ona se može javiti i kod žena, a to pripadnice nježnijega spola sigurno više pogađa. Koji su razlozi tomu?

U mnogim slučajevima, postoje načini na koje se može ublažiti ispadanje kose. Naravno, sve ovisi o uzroku. Pogledajte koji su najčešći uzroci opadanja kose i imate li neke od navedenih simptoma.

1. Fizički stres

Bilo koja fizička trauma – operacija, prometna nesreća, čak i gripa – može uzrokovati opadanje kose. Ovakva vrsta stresa može vas dovesti do stanja telogen effliviuma. To znači da će se proces rasta, mirovanja i opadanja kose – znatno ubrzati. Dobra vijest je da će vam kosa početi ponovno rasti čim se tijelo oporavi.

2. Previše vitamina A

Da, ničega previše nije dobro. Ni vitamini u tome nisu iznimka. Hipervitaminoza u kojoj je suficitaran upravo ovaj vitamin može biti okidač za vaše povećano ispadanje kose.

3. Genetske predispozicije

Ako netko u vašoj obitelji ima sklonost opadanju kose, postoji mogućnost da će se taj gen prenijeti i na vas. Ono što možete uraditi u tom slučaju je da koristite preparate, ali i da promijenite način prehrane, kojima ćete veće i značajnije opadanje kose – prolongirati.

4. Anemija

Slabokrvnost, odnosno nedostatak željeza u krvi, može dovesti do ove neugodne pojave. Čak je jedna od deset žena između 25 i 30 godina pogođena ovom bolešću. Ono što biste trebali svakako je povećan unos željeza. Poboljšanje krvne slike rezultirat će i poboljšanjem zdravlja vaše kose.

5. Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika jako je česta pojava kod žena. Posljedice koje se javljaju su različite od žene do žene. Naime, nekome se može javiti pretjerana dlakavost, a nekome – opadanje kose. Ono što biste trebali uraditi je naći način kako regulirati razinu svojih hormona – putem medikamenata ili, pak, prirodnim lijekovima.

6. Pretjerano korištenje preparata za kosu

Svi volimo biti lijepo sređeni, imati modernu frizuru i sl., ali svakodnevno i pretjerano korištenje preparata za kosu koji su čista kemija dugoročno vam mogu donijeti više lošega nego dobroga. Koristite maske za kosu koje će ju ojačati, a svakodnevno izlaganje kose visokim temperaturama i beauty preparatima jednostvano smanjite.

6 razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo