Ljepota

Ljepota

Kako biti savršena plavuša

Nije lako biti plavuša kad je riječ o bojenju kose. Otkrijte kako dobiti željenu “blond” nijansu te održati kosu zdravom i njegovanom.

Zbog prirodnog “viška” crvenog pigmenta u kosi, što je čest slučaj kod našeg “mediteranskog tipa”, mnoge žene posvjetljivanjem kose dobiju žutu boju umjesto idealne “blond”. Za dobivanje željenog tona najčešće se mora koristiti hidrogen (blajh) koji dubinski prodire u strukturu kose, oštećuje je i isušuje, pa s bojenjem kose u plavo ne valja eksperimentirati. Najbolje je da frizer procijeni kako obojiti kosu i čime je njegovati.

Može i bez “blajha”

U bogatom izboru boja nude se one s jačim pepeljastim pigmentima za ljepše nijanse; boje sa zaštitnim uljima; boje s kristaliziranim mikropigmentima koji lako prodiru u strukturu vlasi pa je boja postojanija, intenzivnija i ujednačenija.

Izbjeljivači u kremama nježniji su od “blajha“, a daju željene rezultate. Ako je kosa prirodno svijetla, neke plave nijanse mogu se dobiti i bez “blajha”. 

“Zahvalni” pramenovi

Želite li promijeniti boju kose koja je već tretirana drugom bojom, postoje “skidači” boje koji ne oštećuju kosu te specijalne boje za posvjetljivanje. 

Pramenovi pružaju bezbroj mogućnosti: ne mora se bojiti izrast, a raznim tehnikama može se po želji dobiti prirodan ili avangardan izgled s jakim kontrastima. Pramenovima se djelomice može “zamaskirati” sijeda kosa ali najviše sjaja i “mladosti” dat će joj cjelokupno bojenje.

Hranjivi tretmani

Kosu treba njegovati šamponima i regeneratorima bogatim proteinima, lipidima i mineralima koji obnavljaju vlasi te ih “zatvaraju” da ne postanu porozne zbog “blajhanja”. Svakako je poželjno redovito šišanje, a pomažu i frizerski tretmani poput rekonstrukcije i kauterizacije, uz pomoć kojih kosa ne puca i nije porozna, te hranjivi tretmani poput termalnih “filera” koji sadrže bademovo ulje. 

Osobama s izrazito tamnom kosom ne preporučuje se jako svijetlo bojenje jer mora biti “agresivno” zbog velike razlike u boji.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo