Ljepota

Ljepota

Najčešći uzroci ispadanje kose i njihova rješenja

Razina hormona, stres i neuravnotežena prehrana samo su neki od uzroka ispadanja kose, a uz pomoć šampona i pravilnog održavanje kose – te je probleme moguće riješiti.

Najčešći problemi vlasišta sa kojima se susrećemo u dermatološkoj ordinaciji su svakako opadanje kose te razvoj tzv. seboroičkog dermatitisa na vlasištu. Sa problemom opadanja kose, odnosno efluvijem podjednako se susreću i žene i muškarci, a uzroci mogu doista biti brojni.

Najčešći oblik ispadanja kose kod muškaraca jest androgena alopecija. No, ispadanje takve vrste, može se javiti i kod žena. Riječ je o progresivnoj, ali i popravljivoj alopeciji, koja nastaje zajedničkim utjecajem nasljeđa te spolnih hormona, osobito testosterona.

Nedostatak kose dovodi do manjka samopouzdanja

Sklonost k razvoju androgene alopecije može se nasljediti i od oca i od majke, a kod muškaraca može započeti u bilo koje doba nakon puberteta. Najčešće se razvija između 20. – 30. godine života. Aktivni oblik testosterona koji na bradi i genitalnoj regiji muškaraca pojačava rast dlačica, istovremeno na vlasištu uzrokuje njihovo ispadanje te formiranje sitnih, još poznatih kao velusnih folikula, iz kojih raste vrlo nježna i tanka kosa.

S vremenom propadaju i ti folikuli, tj. korijeni, što postepeno dovodi do razrjeđenja kose na vlasištu, odnosno do razvoja ćelavosti. Ona najčešće započinje na prednjem dijelu vlasišta, u području zalistaka te se postepeno širi prema tjemenu. S vremenom se ti dijelovi bez kose mogu i spojiti, a očuvan ostaje samo rubni dio vlasišta – koje uključuje područje iza uški i prema vratu. 

Kod određenog broja muškaraca ovakav oblik ispadanja kose predstavlja veliki psihološki problem. Osobito se mlađi muškarci teško suočavaju sa činjenicom da su ostali bez kose, a posljedice su gubitak samopouzdanja i zatvaranje u sebe.

U terapiji upotrebljavamo lokalne i sistemske lijekove koji nastoje spriječiti utjecaj aktivnog oblika testosterona na korijen vlasi te zaustaviti ispadanje, odnosno potaknuti matične stanice kose na rast i obnovu vlasišta. Potrebna je dugotrajna primjena opisanih preparata, a kroz više mjeseci na vlasištu će biti vidljive pozitivne promjene. Nakon tog perioda, potrebna je povremena terapija – terapija održavanja.

Za razliku od muškaraca, kod žena su češći drugačiji oblici ispadanja kose.

Žene moraju pripaziti na preparate i vrstu frizure

Često je prisutna trakcijska alopecija, koja nastaje kao posljedica izvlačenja kose na različitim područjima vlasišta, a najčešće u području zalistaka. Uzrok ovakvom ispadanju kose mogu biti i prečvrste frizure, poput punđa i konjskog repa. 

Među privremenim gubicima kose najučestaliji su anageni i telogeni efluvij. Efluvij označava proces ispadanja vlasi koji je nastao kao posljedica vanjskog ili „unutarnjeg“ oštećenja korijena vlasi.

Kod anagenog efluvija do ispadanja dolazi iznenada, kao posljedica snažnog, nenadanog oštećenja korijena vlasi. Često nastupa nakon snažnog stresa, kod uzimanja pojedinih lijekova, poput kemoterapije, uslijed trovanja i sličnih situacija. Osim ispadanja, prisutno je i strukturno oštećenje vlasi, a ponekad i noktiju. Iako stanje na vlasištu zabrinjava, ono se ubrzo nakon uklanjanja uzroka, spontano popravlja.

Kod žena je puno češće prisutan telogeni efluvij. Ono se razvija uslijed djelovanja nešto „blažeg„ uzročnika, ali tijekom nekoliko mjeseci dolazi do postepenog ispadanja kose, praktično po cijelom vlasištu. Najčešći uzroci tog oblika ispadanja su infekcije, poput bakterijske infekcije ždrijela ili uzimanje pojedinih lijekova. No, često je prisutno i pomanjkanje željeza, cinka ili esencijalnih masnih kiselina i biotina.

Takva stanja mogu nastati, na primjer, nakon provođenja rigoroznih dijeta ili kao posljedica određenih bolesti. Vrlo čest uzrok jačeg ispadanja kose su i hormonalne promjene, nastale tijekom trudnoće, poroda te menopauze. Slično se može dogoditi i uslijed početka ili prekida uzimanja kontracepcijskih tableta, kod bolesti štitnjače (hipotireoze i hipertireoze), nekih kroničnih i zloćudnih bolesti te uslijed stresa.

Terapija započinje liječenjem bolesti 

Što se terapije tiče, svakako je potrebno ponajprije liječiti osnovnu bolest. Nakon poroda, stanje se vrlo često i spontano normalizira.

U lokalnoj terapiji vlasišta preporučuju se različite losioni koji potiču rast vlasi, a kao pomoć u izgradnji i obnovi vlasišta savjetuju se i dodatci prehrani koji sadrže aminokiseline, vitamine i minerale. Kao i na ostalim dijelovima tijela, koža na vlasištu stalno se obnavlja, stare stanice se odljušte i ustupaju mjesto novim stanicama. To je proces koji traje približno jedan mjesec.

No, kod osoba koje muči prhut, taj proces obnove kože vlasišta je znatno ubrzan, pa se na površini gomila veći broj odumrlih stanica, odnosno bijelih ljuskica. Masna prhut često je karakteristična za stanje poznato kao seboroični dermatitis. To je učestala kronična, upalna bolest kože, osobito lica i vlasišta. Češće se javlja u muškaraca, nego u žena, osobito u mlađoj životnoj dobi. Tijekom zimskih mjeseci, nerijetko dolazi do pogoršanja. Uzrokovan je pojačanim stvaranjem loja uslijed utjecaja nasljednih faktora, ali i brojnih drugih čimbenika. Vrlo važnu ulogu igraju hormoni (osobito spolni), kao i stanje vegetativnog živčanog sustava, pogotovo izloženost stresu. No, i vanjski nadražaji kože, kao što je primjena neodgovarajuće i preagresivne kozmetike i izloženost kože vrućini, znojenju, mrazu, hladnoći i vjetru, može postojeće stanje kože još više pogoršati.

Gljiva Pityrosporum krivac za pogoršanje stanja

Simptome će dodatno pogoršati gljiva Pityrosporum ovale. Riječ je gljivi koja je uobičajeni stanovnik vlasišta odraslih osoba i u normalnim uvjetima ne stvara probleme. No, na masnom vlasištu ta se gljiva počinje ubrzano razmnožavati i pogoršavati crvenilo vlasišta, kao i njegovo ljuskanje.

Na vlasištu su dakle vidljiva crvenkasta žarišta prekrivena bjelkasto žučkastim, masnim ljuskama prhuti, a subjektivno je prisutan umjeren do znatan svrbež. U pojedinim slučajevima nabori iza ušiju kao i rubovi očnih kapaka mogu također biti otečeni, crveni i grube površine.Također je često da je na vlasištu prisutna i suha prhut, koja se očituje pojavom sitnih, laganih bjelkastih ljusaka. Prisustvo gljive Pityrosporum ovale i ovdje igra važnu ulogu.

Kod terapije prhuti potrebno je strpljenje, pogotovo s obzirom na to da na pojavu prhuti djeluju i čimbenici na koje je izuzetno teško utjecati, poput stresa, godišnjeg doba i hormona. S obzirom da na pogoršanje znatno utječe prisustvo gljive, često se rabe šamponi koji smanjuju količinu gljiva na vlasištu, a ujedno smanjuju i količinu prhuti, kao i stupanj upale na vlasištu.

Terapeutski šamponi obično sadrže selen-disulfid, cink-pirition, salicilnu kiselinu, ketokonazol, katrane, a potrebno ih je primjenjivati dva puta tjedno, tijekom šest tjedana. Prilikom svakog šamponiranja potrebno je šampon jagodicama prstiju nježno umasirati u kožu vlasišta te ga zadržati na vlasištu nekoliko minuta, a potom pažljivo isprati. U određenim slučajevima savjetuje se i primjena odgovarajućih losiona. Nakon liječenja, dermatolozi često savjetuju upotrebu posebnih šampona, poput pripravaka za održavanje postignutih rezultata liječenja.

Prehrana igra važnu ulogu kod oba najčešće problema vlasišta – ispadanja kose i seboroičkog dermatitisa.Kao što smo već spomenuli pomanjkanje određenih minerala, vitamina, bjelančevina, odnosno neuravnotežena i raznolika prehrana može pogoršati ispadanje kose, učiniti kosu osjetljivijom, kao i pojačati njenu sklonost lomljenju i „listanju“.

Osobama sa seborejom vlasišta, a i lica, se pak savjetuje izbjegavanje ljute, začinjene hrane te alkohola. Stres u oba slučaja igra važnu ulogu, pa je savjetuje odmaranje, rekreacija i relaksacija.

Razmazite svoju kosu!

Pravilna njega kose i vlasišta izuzetno važna. Prečesto, svakodnevno pranje kose najčešće je greška koju čine mnogi. Pranje neka bude svaki drugi, odnosno treći dan, ovisno i o uputama terapeuta. Trebali biste voditi računa o vrsti šampona koji upotrebljavate, ovisno o tipu kose te količini preparata koji nanosite. Preagresivno pranje često izaziva iritaciju vlasišta i dovodi do oštećenja kose jer isušuje kožu vlasišta i uklanja prirodna, zaštitna ulja na površini. Uslijed toga se vlasište iritira, te dolazi do razvoja crvenila i svrbeža. Izuzetno je važno da se upotrebljavaju kvalitetni i provjereni preparati.

Prilikom uporabe terapeutskih šampona, najčešće savjetujemo pranje kose dva puta tjedno, kroz 4 do 6 tjedana. Pritom se šampon nanosi dva puta na vlasište, nježnim, masirajućim pokretima jagodicama prstiju te se ostavi nekoliko minuta da djeluje.

Bez obzira na vrstu šampona, potrebno ga je temeljito i u cijelosti isprati sa vlasišta. Nakon šamponiranja, osobito duge ili obojene kose, savjetuje se upotreba regeneratora, odnosno balzama. Vrsta regeneratora potrebno je prilagoditi tipu kose, na primjer, suha kosa zahtjeva regeneratore koji kosu hidratiziraju i hrane, dok masna kosa „voli“ regeneratore bez ulja, a oštećenoj kosi odgovaraju oni sa dodatkom proteina (bjelančevina). Svakako je uputno njegovo nanošenje na vrhove vlasi, a ne utrljavanje u kožu vlasišta jer to može dovesti do dodatnog zamašćivanja kose, pa i iritacije vlasišta.

Ne manje važan je i pravilan izbor češljeva, četki te ostalih pomagala, kako ne bi nastala nova oštećenja kose i vlasišta ili se pogoršala postojeća. Na primjer, gusta kovrčava kosa zahtjeva češljeve sa rjeđim zupcima, dok tanka, pucanju i „zapetljavanju“ sklona kosa zahtjeva posebne, za to oblikovane četke.

Toplina je veliki neprijatelj kose, osobito tanke i suhe kose. To vrijedi za upotrebu fenova, pegli za kosu i figara. Svakako se ne preporuča njihovo svakodnevno korištenje jer visoke temperature oštećuju krhku strukturu vlasi, izgrađenu prvenstveno od bjelančevina. Ako se ti aparati ipak koriste, savjetuje se prethodna uporaba preparata za zaštitu kose od topline i dodatnog isušivanja.

Potrebno je pripaziti i prilikom odabira boja, a to osobito vrijedi za osobe sa osjetljivom kosom i vlasištem kojim se preporučuje upotreba prirodnih boja ili boja koje ne sadrže amonijak.

U slučaju kada se ne možete odlučiti kakav je tip vašeg vlasišta, koje proizvode odabrati za njegu ili je na vlasištu došlo do pojave simptoma određenih bolesti vlasišta, svakako posjetite dermatologa!

Foto. Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo