Prhut - kako je se riješiti na prirodan način? Pomaže aloe vera i ulje čajevca - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Prhut – kako je se riješiti na prirodan način? Pomaže aloe vera i ulje čajevca

Shutterstock

Prhut ili ljuštenje vlasišta je česta pojava u široj populaciji. Javlja se najčešće u pubertetu i adolescenciji, ali i u kasnijoj životnoj dobi; češće kod muškaraca.

Što uzrokuje prhut?

Brojni su čimbenici koji mogu potaknuti nastanak prhuti. Određeni uvjeti bitno pospješuju nastanak prhuti, a to su posebice interakcija pojačanog izlučivanja loja i djelovanje gljive Malassezie kao što je slučaj kod seborejičkog dermatitisa. Prhut u ovim slučajevima nije isključivo ograničena na vlasište; nerijetko se vidi u obrvama, uz rub trepavica, područje uz nosna krila, iza uha, u vanjskom zvukovodu ili na prsima. Uz seborejički dermatitis, prhut se može kod pacijenata koji boluju od psorijaze, atopijskog dermatitisa i akni. Može nastati i kao posljedica primjene neadekvatnih preparata za bojanje i njegu kose. U zimskim mjesecima uslijed izloženosti suhom, grijanom zraku i posljedičnom oštećenju barijere kože dolazi do pogoršanja i jače izraženosti ljuštenja vlasišta.

Stres i umor pogoduju nastanku prhuti. Prhut je izraženija u pacijenata s neurološkim bolestima (Parkinsonova bolest) i kod oslabljenog imunološkog statusa.

Kako se manifestira prhut?

Prhut se manifestira pojavom suhih ili masnih, žutih ili bijelih ljuskica koje predstavljaju odumrle stanice kože. Samo vlasište je nerijetko crveno, iritirano praćeno subjektivnim osjetom svrbeža.

Kako si pomoći?

Terapija izbora su šamponi koji sadrže aktivne sastojke namijenjene liječenju prhuti a djeluju na gljivu Malasseziu i na smanjenje lučenja loja. Najučinkovitiji sastojci u liječenju prhuti su:

  • Ketokonazol – antimikotik koji uspješno djeluje na gljivu Malasseziu

  • Salicilna kiselina – koja uklanja ljuske iz vlasišta

  • Selenium sulfide – koji usporava nakupljanje mrtvih stanica na površini vlasišta i djeluje protugljivično

  • Katran –  koji usporava nakupljanje mrtvih stanica na površini vlasišta i djeluje protuupalno

  • Zinc pyrithione – koji ima protugljivično djelovanje

Prirodni sastojci u liječenju prhuti

Istraživanja pokazuju pozitivan učinak pojedinih prirodnih sastojaka, iako nije dokazana konzistencija u njihovom djelovanju.

Od prirodnih sastojaka pozitivan učinak u liječenju prhuti pokazuju

  • Aloa vera: smanjuje svrbež i ljuštenje

  • Ulje čajevca: upotreba šampona koji sadrži 5%ulja čajevca smanjuje intenzitet prhuti i svrbež

  • Šampon koji sadrži algu spirulinu: normalizira mikrobiom kože i smanjuje koncentraciju gljive Malasseziae u vlasištu

  • šampon koji sadrži 2 posto limunske trave ima protugljivični učinak.

Kod primjene šampona u svrhu liječenja prhuti izrazito je važan način upotrebe šampona: šampon se primjenjuje dva puta tjedno mjesec dana, potom jednom tjedno mjesec dana. Nije suvišno napomenuti da se šampon utrljava kružno jagodicama, ostavi u vlasištu 5 minuta i zatim dobro ispere.

Sunčevo svjetlo smanjuje koncentraciju gljiva u vlasištu koje uzrokuju ljuštenje kod seborejičkog dermatitisa i ima protuupalni učinak. Stoga dozirano izlaganje suncu pomaže u liječenju prhuti.

Kada posjetiti liječnika?

Ako se unatoč korištenju šampona za prhut kroz period od nekoliko tjedana količina prhuti ne smanji, vrijeme je da posjetite liječnika. Isto vrijedi ukoliko je vlasište crveno, otečeno ili dolazi do ispada kose. Postavljanje ispravne dijagnoze i uvođenje ciljane terapije je u ovim slučajevima optimalno rješenje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo