Tri greške koje radimo s kosom kod kuće i u salonima, a utječu na ispadanje i lomljenje kose - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Tri greške koje radimo s kosom kod kuće i u salonima, a utječu na ispadanje i lomljenje kose

Prehrana siromašna vitaminima i mineralima usljed brzog načina života i dijeta može za posljedicu imati prorjeđenost vlasišta.

Iako su vitamini skupine B poznati kao veliki saveznici lijepe kose, za njezinu obnovu itekako su važni i vitamini A i C. Ukoliko je prehrana duže vremena lišena tih bitnih vitamina kao i minerala željeza, cinka, bakra i silicija, može doći do pojačanog gubitka kose.

Stres je sljedeći faktor rizika za čvrstu i zdravu kosu.

Istraživanja pokazuju da se visok postotak žena suočava s problemom ispadanja i lomljenja kose, a posljedica tog procesa je sve manji volumen kose. Za žene sa srednje dugom i dugom kosom dodatni je problem koji utječe na volumen i kvalitetu kose i njezino lomljenje. Da bismo djelovali na sve čimbenike koji utječu na ispadanje kose i smanjenje njezine gustoće, moramo pravilno njegovati kosu izvana i iznutra, pravilnom prehranom i životom sa što manje stresa.

Najčešće greške koji pacijenti rade je da na kosu gledaju kao na izolirani problem. Kosa je kao „lišće na stablu“ i ukoliko postoje problemi vlasišta, potrebno je otkriti što organizmu nedostaje.

Preporuka za njegu kose

  1. Preporuča se: pranje kose blagim šamponima koji sadrže čim manje sastojaka, brisanje suhim, toplim ručnikom, sušenje kose po mogućnosti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose.
  2. S bojanjem kose čekati čim dulje (minimum do 16. godine ) dok sve dlake u vlasištu ne pređu u terminalni oblik. Posebice se preporuča izbjegavati bojanje kose u kućnoj radinosti. Kod bojanja kose primjenjivati prirodne boje.
  3. Pomodno šišanje kose (stanjivanje) otvara vlas i čini ju nezaštićenom prema vanjskim utjecajima. Oštećena vlas zahtijeva posebni tretman njege kojim se zatvara nastali defekt na vlasi a uključuje preparate koje u sebi sadrže silikone i mineralna ulja.

Koje su bolesti vlasišta češće kod žena, a koje kod muškaraca? Liječite na vrijeme

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo