Ako tragate za poticajima mršavljenja jer vam je teško oduprijeti se napadaju za slatkim, predlažemo malu promjenu u uređenju vašeg doma i navikama koje se odnose na obroke.
Osobe koje su na dijeti i promijene raspored
namirnica u svojim kuhinjskim ormarićima lakše se odupru iskušenju konzumiranja
(tj. prožidaranja) cijele čokolade ili vrećice čipsa. Bitno je takve
grickalice, deserte i namirnice maknuti iz vidnog polja, jer što su nam bliže
oku i ruci, to će nam motivacija za stoičkim odupiranjem biti slabija.
Svoju zalihu nezdravom hranom zamijenite grickalicama koje su pune
nutrijenata: na stol u dnevnom boravku izložite orahe, bademe, suncokretove
sjemenke i svježe voće.
Ako imate naviku jesti ispred televizora, vrijeme
je za promjene: nutricionisti ističu “amneziju hranjenja” –
stanje u kojem nismo svjesni namirnica koje jedemo (uglavnom velike vrećice čipsa,
kokica ili puno čokolade) dok radimo neku aktivnost – gledamo televiziju ili
čitamo knjigu.
Multitasking je zadatak za neke druge radnje, nikako za jedenje. Također,
osobe koje jedu u društvu konzumiraju manje količine hrane. Između zalogaja
pričaju, te tako produljuju samo trajanje obroka. Ovo znači kako će osjetiti da
su site i stati s jelom. Kada sve natrpate u sebe u nekoliko minuta, ne možete
osjetiti signal za sitost koji dolazi tek nakon 20-ak minuta.
Psiholog hranjena Brian Wansink sa Sveučilišta Cornell proveo je istraživanje
u kojem je zamolio 200 osoba na dijeti da ili promijene namirnice koje
konzumiraju ili aktivnost koju su radili za vrijeme obroka. Nakon tri mjeseca
takvog režima ustanovio je kako su ispitanici koji su koristili manji tanjur,
maknuli slatkiše iz vidnog polja ili promijenili raspored u svojim kuhinjskim
ormarićima, konzumirali su 20 posto manje kalorija – s time da su muškarci
konzumirali čak 29 posto manje kalorija.
“Lakše je pridržavati se ovakvih promjena nego reći kako ćete jesti
manje obroke, zamijeniti slatkiše voćem ili odreći se čokolade i pomfrita”,
zaključio je Wansink.
K. Horvat