5x NE lošim navikama - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5x NE lošim navikama

Obožavate posuđivati prijateljičino sjajilo? Preumorni ste za večernje skidanje šminke? Sve su to loše navike zbog kojih biste mogli imati problema s kožom.

1. Metalne rašpice – smrt za nokte

kDržite li imalo do lijepog i zdravog izgleda noktiju, metalnu rašpicu odmah bacite u koš za smeće i kupiti kartonske! Naime, od metalnih se rašpica nokti listaju, ljušte i pucaju. Kartonske rašpice su nježnije, a kad jednu istrošite, jednostavno uzmite novu, nisu skupe.

2. Posuđeni make-up

Njime vrlo lako možete dobiti infekciju kože i očiju. Od prijateljice je dopušteno posuditi kremu, rumenilo, pa čak i puder, ukoliko ih nanosite čistom, novom vatom, ali nikako već korištenom spužvicom. Izbjegavajte nanositi tuđa sjenila, maškare, tuševe i, dakako, ruževe. Statistika govori da većina upala očiju nije prouzrokovana alergijom na sam make up, nego se radi o bakterijskim upalama koje se prenose aplikatorima. Prema tome, kupujete li sjenilo ili ruž, za probu ih nikako ne nanosite na usta ili kapke – isprobajte ih na ruci!

3. Svakodnevni piling?

Piling je koristan i preporučljiv. Kreme za piling sadrže sitno mljevene ili drobljene čestice koštica marelica, badema ili kemijskim putem stvorene granule koje površinski, ali i dubinski čiste kožu, uklanjajući naslage mrtvih stanica kože, znoja, loja i prašine. Nakon pilinga, koža ostaje sjajna i napeta, brže se obnavlja i zdravija je. Nemojte, međutim, pretjerivati, jer prekomjerni piling može učiniti više štete nego koristi. Ukoliko je preagresivan, može uništiti i zdrave, žive stanice kože, pogotovo na obrazima, gdje je koža osjetljivija. Imate li normalnu kožu, piling valja raditi jednom tjedno, a masnoj se preporuča svaki treći dan, dakako sredstvima koja nisu preagresivna.

4. Usne nisu grickalice!

Grickanje usnica može biti navika, ali i iznenadan poriv kada uslijed zime i vjetra ispucaju, a vi grickanjem pokušavate odstraniti površinske ljuskice, koje smetaju i narušavaju njihov lijep izgled. Usne nisu grickalice! Grickanjem ćete nasilno odstraniti oljušteni sloj, koji se još uvijek drži za podlogu, usne će prokrvariti, a potom može nastati i upala. Radije koristite balzame i grožđane masti, koje će pospješiti njihovo zacjeljivanje i stvaranje glatke površine.

5. Laku noć s make-upom?

Čišćenje je najvažniji korak u njezi kože i ne smije se nikad preskočiti. Preko noći, kada bi se koža trebala obnavljati, neuklonjeni make up taloži se u pore i začepljuje ih, pa mogu nastati upale, a koža je u nemogućnosti normalno se obnavljati. Uostalom, kako ćete preko šminke nanijeti kremu za noćnu njegu?

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo