​6 jednostavnih trikova za prikrivanje psorijaze - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

​6 jednostavnih trikova za prikrivanje psorijaze

Foto: Shutterstock

Umirite simptome psorijaze ovim jednostavnim trikovima

Psorijaza može​ uzrokovati svrbež, biti bolna i frustrirajuć​a​, ali postoje stvari ko​j​ima možete ublažiti upaljenu kožu, odstraniti ljuskice i smanjiti svrab.

1. Nosite odjeću svjetlije boje

Jedan od načina za “prikrivanje” psorijaze je nošenje svijetle odjeće, a tako će crvenkaste flekice od psorijaze biti manje uočljive, preporučuje dr. Erin Boh sa sveučilišta u New Orleansu.

2. Umirite psorijazu losionom za tijelo

Kaka biste umanjili crvenilo, svakodnevno nanosite na tijelo losion čija je baza petrolej kako bi se koža manje perutala i crvenila. Ako vam je potrebno hitno rješenje, namažite losion 20ak minut​a​ prije izlaganja pogledima.

Domaći losion za tijelo od pčelinjeg voska

3. Odaberite prave odjevne predmete

Ako vam se psorijaza pojavljuje na nogama i rukama ili ostalim vidljivim dijelovima tijela, nosite duge rukave ili hlače kako biste prekrili crvenilo.

4. Izbjegavajte stres

Poznato je da je jedan od “okidača” psorijaze stres, što znači da morate poraditi na njegovom suzbijanju. Vježbajte redovito, provodite vrijeme na čistom zraku, bavite se aktivnostima koje vas opuštaju. 

Psorijaza: Kako živjeti s kožnom bolešću?

5. Prilagodite se

Ako ste mišljenja da vas psorijaza definira, onda će tako i biti. Ako odlučite da vas komentari ili čudni pogledi ljudi neće smetati, život sa psorijazom će biti jednak kao bez nje. Zadržite pozitivan stav kako vas bolest ne bi ometala u svakodnevnom životu.

Optimizam vs. pesimizam

6. Liječenje svjetlošću

Zapravo se radi o liječenju UV zrakama, a ovaj se postupak još naziva fototerapija. Tijekom terapije, u umjetnim uvjetima oboljeli su izloženi kontroliranim količinama sunčeve svjetlosti. Ova terapija mora biti provedena pod liječničkim nadzorom jer pretjerana izloženost svjetlosti može pogoršati simptome, kao i proizvesti veća oštećenja kože. Može se koristiti i posebno terapija ultraljubičaste A ili ultraljubičaste B svjetlosti, a tada se najčešće provodi uz terapiju lijekovima.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo