7 činjenica o kremama za sunčanje - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

7 činjenica o kremama za sunčanje

Rak kože sve više je u porastu, prekomjerno izlaganje suncu uz niz zdravstvenih poteškoća dovodi do ubrzanog starenja kože.

Ultraljubičasto zračenje osim ozbiljnih zdravstvenih poteškoća uzrokuje bore i smeđe mrlje, šteti DNK stanicama kože što potencijalno dovodi do raka. Najnovija saznanja koje prenosi American Cancer Society, ukazuje na zabrinjavajući broj od 3,5 milijuna ljudi kojima je u SAD-u tijekom ove godine dijagnosticiran melanom. Zbog navedenog preventivne mjere i dobra informacija ključ su zaštite kože.

Savjeti za odabir kvalitetnog proizvoda za sunčanje

1. Planirajte izlaganje suncu

Osim što trebate planirati proizvod kojim će te zaštiti kožu tijekom boravka na plaži, važno je ne zanemariti i vrijeme odlaska . Vrijeme boravka na suncu ograničite ,nosite šešire širokih oboda, dijelovi tijela kao što su ramena dekolte zaštite čak i kod plivanja ako su to vaša kritična mjesta.

2. SPF

Ako iza sebe imate povijest opeklina SPF vrijednost na proizvodu za sunčanje je informacija koju nemojte zanemariti. SPF vrijednost krema za sunčanje Vas informira kolika je zaštita od UVB zračenja.. To je mjera kojom možete saznati koliko puta dulje možete ostati na suncu. Obavezno je nanesite prije odlaska na plažu. Osobe koje imaju svijetlu put i sklonost ka crvenilu trebaju koristiti proizvode sa minimalnim SPF 30.

3. Zaštita od UVA i UVB zraka

Najnovije preporuke FDA -Američke agencije za hranu i lijekove ističu nužnost u korištenju proizvoda za sunčanje koji štite kožu od UVA i UVB zraka. Provjerite na deklaraciji proizvoda dali proizvod posjeduje jednu i drugu zaštitu.

4. Vodootporna zaštita

Kvalitetan proizvod za sunčanje treba posjedovati vodootpornu zaštitu. Pri tome obratite pozornost kolika je vremenska zaštita ,tijekom plivanja ili znojenja.

5. Sastojci

Aktivni sastojci u kremama za sunčanje definiraju se kroz dvije kategorije: kemijska i fizička . Ako niste zadovoljni kemijskim sastavom proizvoda prednost dajte fizičkoj zaštiti od sunca ,koji omogućava dobru zaštitu širokog spektra.

6. Zanemarite miris i ambalažu

Promišljeno birajte proizvod, nemojte dopustiti da zbog mirisa ili ambalaže odaberete proizvod koji je neučinkovit.

7. Pravilno korištenje

Korištenje proizvoda za zaštitu kože tijekom sunčanja učinkovito je samo ako se pridržavate sljedećih koraka:

  • Sredstvo obavezno nanosite prije odlaska na plažu
  • Nemojte štedjeti sa nanošenjem proizvoda
  • Pridržavajte se naputaka o nanošenju proizvoda
  • Ako proizvod nije vodootporan nastojte u redovitim intervalima ponavljati postupak zaštite kože

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo