Ljepota

Ljepota

Ako vas muči pretjerano znojenje, obratite pažnju na bolesti s kojima može biti povezano

Kakve preparate osobe smiju koristiti? Smiju li djeca u pubertetu koristiti preparate koje koristimo mi? Koje su štetne posljedice?

Hiperhidroza i bromhidroza 

Sve to možemo staviti pod isti nazivnik, a to je hiperhidroza – pretjerano znojenje i bromhidroza koja podrazumijeva neugodan miris.

Najčešće se pojačano znojenje javlja u području potpazušnih jama, na dlanovima i tabanima i to je žarišno znojenje koje je povezano sa stresom, a difuzno znojenje cijelog tijela je u većini slučajeva idiopatsko no ne treba zanemariti moguće zloćudne bolesti, infekcije ili neki endokrinološki poremećaj.

U trenucima straha, treme, anksioznosti ili ljutnje, kada simpatikus preuzme glavnu ulogu davajući signal našem tijelu da smo pod stresom, gotovo se svi znoje, ali problem nastaje kada to postane pretjerano, a i na najmanji podražaj koji inače ne bi doveo do znojenja. Osim ovih uobičajenih uzroka, treba pomisliti na dijabetes, ozljede ili bolesti CNS-a, ozljede ili bolesti parotidne žlijezde, neki poremećaj u inervaciji simpatikusa, neke tumore….

Koji su glavni krivci generaliziranog znojenja?

S druge strane, kod generaliziranog znojenja se znoji cijelo tijelo, a uzrok je teško pronaći. Ipak hipertireoza, hipoglikemija, drugi endokrinološki poremećaji, a najčešće trudnoća, pubertet i menopauza su glavni krivci za to. Uzimanje nekih lijekova kao što su antidepresivi, askorbinska kiselina, nesteroidni antireumatici, hipoglikemici, kofein, teofilin također izazivaju ovaj oblik znojenja. Noćno znojenje je najčešće povezano s anksioznošću, menopauzom, ali se javlja i kod limfoma ili leukemije te sistemskih mikoza i tuberkuloze.

Ne zanemarujte! Dermatologinja otkriva kada je suha koža rezultat bolesti

Dijagnoza

Dijagnozu je lako postaviti, jer nam pacijent već prilikom pregleda koji mu pričinjava dodatni stres, pokaže obilno znojenje. Testovi s jodom i škrobom pokazuju žarišta znojenja koja mogu pomoći kod liječenja, a potom treba svakako učiniti kompletnu krvnu sliku, odrediti vrijednosti glukoze u krvi te odrediti hormone štitnjače kako bi se isključili osnovni uzroci znojenja.

Liječenje je potrebno, jer i u slučaju da se isključe svi ozbiljniji uzroci, ovaj problem značajno narušava društveni život, a osim toga ovakva je koža sklonija svim vrstama infekcija.

Liječenje

U liječenju se koriste antiperspiranti s aluminijevim kloridom, ali oni mogu kod osjetljivijih osoba te kod mladih pacijenata izazvati iritaciju kako kože, tako i očiju. Najčešće se aplicira tijekom noći, a ujutro ispire, a u slučaju iritacije aplicira blaži kortikosteroidni pripravak. Svakako se ne savjetuje djeci. Ali isto tako ne postoje ni znanstveni dokazi da ovi preparati mogu biti povezani s karcinomom dojke ili Alzheimerovom bolešću kako se jedno vrijeme o tome dosta pisalo. Antiperspiranti će biti učinkoviti kod blažih oblika hiperhidroze. Za mlađe pacijente postoje deo sprejevi koji u svojoj bazi imaju isključivo prirodne aktivne supstancije, a bez iritansa te se savjetuje isključivo njihova primjena uz redovitu i nešto učestaliju higijenu. Aplikacija dječjih pudera na stopala druga mjesta najvećeg znojenja može smanjiti simptome.

Jedan od mogućih načina liječenja je i jontoforeza koja se provodi kroz 6-10 postupaka, a žlijezde znojnica se inaktiviraju. Postupci dugo traju i nisu pretjerano ugodni, ali kada se odredbeni rezultat postigne, tada je terapija održavanja jednostavnija, od jednog postupka tjedno do mjesečno. A ponekad pomažu i relaksacijske te antistresne terapijske metode.

Jedan od trenutno najbržih i vrlo učinkovitih postupaka je injektiranje botulin toxina, ali je on rezerviran za područje aksilarne regije te dlanova i tabana. A kod žena u menopauzi je učinkovit kod prekomjernog znojenja glave. Učinak se vidi nakon nekoliko dana, a postupak se ponavlja nakon 6-12 mj. S obzirom na to da ovim postupkom oslabljujemo kontraktilnost mišića, treba biti oprezan kod aplikacije. Ni ovaj postupak nije indiciran kod djece. 

Kirurško uklanjanje žlijezda znojnica (aksila) i simpatektomija (najčešće dlanova)

Ovo je posljednja opcija kada ni jedna od konzervativnih metoda nije učinkovita, ali nosi i određene rizike kao što su nedostatak osjeta, ožiljke promjene i druge moguće postoperativno komplikacije.

Relativno novija metoda je emitiranje elektromagnetske energije kojom se mogu uništiti žlijezde znojnice u području potpazušnih jama, ali još nema dovoljno podataka o dugotrajnosti učinka te o mogućim kasnim nuspojavama.

Inače, znoj nema miris ako nisu prisutne bakterije na koži. Kako bi se riješili neugodnih mirisa, ponekad je dovoljno  promijeniti higijenske navike, ali ipak treba znati i nešto više.

Postoje apokrine i ekrine žlijezde znojnice, a bromhidroza je povezana sa sekrecijom apokrinih žlijezda koje se nalaze u potpazušnim jamama, inguinalnoj regiji i područje prsišta te sekret tih žlijezda sadržava feromone, inače tzv.hormon privlačnosti.

U trenutku izlučivanja, znoj je potpuno bezbojan i bez mirisa, ali u kontaktu s bakterijama na koži koje se raspadaju, dolazi do razvijanja neugodnog mirisa. Kako apokrine žlijezde postaju aktivne tek tijekom puberteta, tek se tada i javljaju i takve situacije. Ekrine žlijezde su rasprostranjene po cijelom tijelu, a do razvijenija neugodnog mirisa ponovno dolazi zbog utjecaja bakterija prisutnih na koži, ali i zbog uzimanja određenih namirnica kao što je češnjak, uzimanja alkohola te nekih lijekova. Osim obraćanja pažnje na mijenjanje higijenskih navika, treba dijagnostiku usmjeriti i na otkrivanje potencijalnog dijabetesa, bolesti jetre i bubrega. Isključiti treba gljivična oboljenja, eritrazmu, intertrigo te pretilost kao mogući uzrok.

Liječenje je identično kao i kod hiperhidroze, ali uz neke određene napomene. S obzirom na to da je bromhidroza trigerirana bakterijama, važno je učestalo pranje i neutralizacija istih.Savjetuju se antibakterijska i antiseptička sredstva za pranje te kreme koje sadržavaju aktivne antiseptičke i antibakterijske supstancije. Intenzivniji deo sprejevi i antiperspiransi mogu pomoći, ali se ne preporučuju djeci. Kod djece se savjetuje uz učestaliju higijenu, nošenje prirodnih materijala, češće mijenjanje odjeće, ponekad i vise puta na dan i nakon svake aktivnosti koja ce provocirati znojenje. 

Ako isključimo sve potencijalne teze uzročnike i bolesti, tada nam ostaje veliko psihološko opterećenje i neugodnost prilikom uobičajenih socijalnih kontakata sto nosi za sobom poput začaranog kruga i druge posljedice. S obzirom na to da riješenje postoji, treba ga potražiti sto prije i započeti normalan život.

Mirna Maras Batinić: Odstranila sam štitnjaču i već tri godine tablete su moja ‘umjetna štitnjača’

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo