Ljepota

Ljepota

Blijeda, ljuskava ili suha? Što vaša koža govori o vašem zdravlju?

Shutterstock

Ako ste primijetili određene promjene na koži ne morate odmah i uvijek trčati dermatologu.

Donosimo vam tri praktična savjeta kojima možete i sami procijeniti radi li se o ozbiljnom ili bezazlenom problemu.

1. Vrlo blijeda koža može upućivati na slabokrvnost

Dobar način provjere jest povući prema dolje donju vjeđu – u slučaju anemije, spojnica oka je blijeda umjesto da je zdrave, ružičaste boje. Najčešći uzrok anemije jest manjak željeza.

Izgleda da cijelo vrijeme krivo brijemo noge…

Taj je problem posebno čest u žena, jer se zalihe željeza mogu istrošiti obilnijim menstruacijama te tijekom trudnoće.

Anemična je svaka deseta žena, a svaka je treća već granični slučaj. Uporno krvarenje iz raznih tkiva, primjerice zbog hemoroida, gastritisa ili čira na želucu ili dvanaesniku, može također smanjiti količinu željeza.

Što poduzeti?

Izbjegnite anemiju uključujući u prehranu mnogo zelenog povrća, crvenog mesa, ribe i graška. Pijte voćne sokove i limunadu jer vitamin C pomaže apsorpciju željeza. Mislite li da imate simptome anemije, zatražite od liječnika da to provjeri pretragom krvi.

2. Isušena, ljuskava koža možda vas upozorava da ne jedete dovoljno osnovnih masnih kiselina

Njih morate dobivati prehranom jer ih tijelo ne može proizvesti. One su potrebne za zdravu kožu i sluznice, za prijenos masti tijelom te za izgradnju prostaglandina, tvari važnih za različite funkcije organizma.

Svrbi vas koža? Aloe vera, bosiljak i limun pomažu na prirodan način

Premda su slučajevi ozbiljnog manjka tih kiselina vrlo rijetki, kožni problemi mogu nastati i kad je taj manjak toliko malen da ne izaziva nikakve druge simptome. Ako vam je prehrana bogata kolesterolom, zasićenim mastima i alkoholom, možda ne unosite dovoljno osnovnih masnih kiselina.

Što poduzeti?

Pojačajte unos osnovnih masnih kiselina time što ćete jesti više nezasićenih biljnih ulja i namaza, orahe i masnu ribu kao što su skuša, haringa i losos ili uzimanjem pripravaka s uljem jaglaca.

3. Pratite izgled madeža

Promjena veličine, boje ili svrbež mogu upućivati na zloćudni tumor – melanom. Posebno pripazite na duboko pigmentirane, crne madeže ili one koji svrbe ili krvare.

Što poduzeti?

Ako primijetite opisanu promjenu, smjesta potražite liječničku pomoć. Liječnik će možda zaključiti da treba odstraniti madež. To je jednostavan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Napravite sami zdravi piling za stopala, lice i ruke

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo