Ljepota

Ljepota

Bolesti lica koje nikako ne bi trebali sami liječiti već potražiti pomoć dermatologa

Foto: Shutterstock

Prištići, svrbež, crvenilo, upalne promjene na licu… Uglavnom liječite sami i preparatima kupljenima bez recepta. No, ovo su simptomi bolesti lica koje bi trebali liječiti u suradnji s dermatologom!

Seborejički dermatitis

Seborejički dermatitis (SD) je vrlo česta kronična bolest kože lica i vlasišta. Može se javiti u dojenačkoj dobi do trećeg mjeseca života, u pubertetu ili kasnije u adolescenciji i odrasloj dobi.

Uzrok nastanka nije do kraja poznat. Smatra se da nastaje kao posljedica povećanog lučenja loja,promjena pH kože i infekcije sa Malassezia furfur. SD se češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

Madeži u dječjoj dobi nisu opasni, ali u ovih 5 slučajeva posjetite dermatologa

Nerijetko je stres „okidač“ pojave novih ili pogoršanja postojećih simptoma. Na koži lica SD se očituje kao crvenilo kože s masnim ili suhim ljuskama. Promjene su najčešće smještene na licu i to perinazalno, u obrvama ili u području glabele. Karakteristične promjene se često vide na prednjem rubu vlasišta ili retroaurikularno. Subjektivno može biti izražen umjeren svrbež.

Zimi su promjene izraženije, dok se u ljeti simptomi bolesti mogu u cijelosti povući.

U liječenju SD na licu se kombiniraju lokalni antimikotici, nisko potentni kortikosteroidi kroz kratki period, imunomodulatori, litijske soli, preparati sa cinkom. Za liječenje problema kože vlasišta najbolji učinak daju šamponi i losioni na bazi antimikotika (ketokonazol, ciclopirox), salicilne kiseline, selen sulfida, cinkpiritoina. Preparati kortikosteroida u obliku pjene su se pokazali vrlo učinkovitim i praktičnima u liječenju akutne seboreje vlasišta.

Akne

Akne su česta kronična upalna bolest pilosebacealne jedinice kože koja se predominantno javlja u pubertetu i u adolescenciji. Zadnjih desetljeća, uslijed promjene stila života, akne se nerijetko vide i u postadolescentnoj dobi.

Za nastanak akni odgovorna je kaskada događaja koja obuhvaća orožnjavanje pilosebacealnog kanala što za posljedicu ima nastanak mikrokomedona, povećana proizvodnja loja, proliferacija Propionibacterium acnes i nastanak upale. Promjene uz lice mogu zahvatiti vrat, dekolte, ramena i leđa.

U kliničkoj slici akne pacijenta najčešće su vidljivi komedoni (otvoreni i zatvoreni) i upalne promjene (papule i pustule). Promjenama je uglavnom zahvaćeno cijelo lice.

Tradicionalna medikamentozna terapija akni djeluje na uzročne čimbenike i uključuje lokalne antimikrobne lijekove i retinoide. U težim oblicima primjenjuju se oralni antibiotici ili isotretinoin.

Urasle dlake nastaju i zbog preuske odjeće te prekomjerne težine, a ni slučajno ih ne čupajte pincetom

Rosacea

Rosacea je vrlo česta bolest lica. Zahvaća uglavnom središnji dio lica: nos i obraze. Bolest je nasljedna i obilježava ju poremećena regulacija termoreaktivnih mehanizama.

Nerijetko se kao provocirajući faktor pogoršanja navodi izlaganje suncu, konzumacija alkohola, topli napitci, uzimanje začinjene, paprene hrane, ekspresija emocija, lijekovi. Klinički se manifestira u početku kao prolazno crvenilo, zatim kao crvenilo koje perzistira i u podlozi ima sitne teleangiektazije (stadij 1). U drugom stadiju se uz crvenilo vide upalne promjene (papule i papulopustule) smještene u središnjem dijelu lica.

Treći stadij obilježava pojava naglašenih čvorolikih upaljenih promjena i nastanak fimoznih promjena na nosu ili bradi. U terapiji se u početnom stadiju preporučaju, uz upute o prehrani, izbjegavanje izlaganja UV zrakama, dermokozmetski pripravci s učinkom hlađenja.

U prvom stadiju se terapijski preporuča 0,75-1% metronidazol u obliku kreme ili gela, azelaična kiselina, imunomodulatori. Za upaljene promjene u drugom stadiju dobar terapijski učinak postiže se eritromicinom u obliku gela.

Kod uznapredovale rosacee preporuča se sistemska terapija tetraciklinima (doksiciklin, minociklin) ili isotretinoinom u trajanju 3-6 mjeseci.

Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis nastaje kao posljedica poremećene barijere kože, najčešće kod osoba atopijske dijateze, a uglavnom kod žena (u više od 90%). Može nastati kao posljedica primjene premasnih preparata za njegu kože ili zbog dugotrajne primjene kortikosteroida u obliku krema, masti ili inhalera.

Kod djece nastaje najčešće nakon nanošenja preparata za zaštitu od sunca visokog SPF-a sa fizikalnim filterima. Perioralni dermatitis nije kronična bolest, ali se može ponavljati.

Klinički se manifestira pojavom vrlo finih papula i papulovezikula smještenih oko usta s karakteristično pošteđenom zonom širine 1-2 mm iznad i ispod usne. Promjene mogu zahvatiti perinazalno područje i širiti se prema lateralnim očnim kutovima. Papule su nerijetko bolne. Bitno je pronaći i eliminirati uzročni čimbenik. Liječenje se započinje s 1% metronidazolom u obliku kreme.

Ukoliko su promjene perzistirajuće, nakon 3 tjedna uvodi se sistemska terapija tetraciklinom, doksiciklinom ili minociklinom.

Vodič dermatologinje za savršeno njegovanu kožu

Dr. med. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije/Poliklinika Manola

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo