Ljepota

Ljepota

Enzimski, kemijski ili mehanički: Odabir vrste pilinga ovisi o tipu kože

Shutterstock

Cijelo ste ljeto uživali u sunčanju, ali sada, kad se pogledate u ogledalo, niste zadovoljni jer vam koža lica svojim izgledom daje do znanja da vapi za dodatnom njegom.

Važno je, naravno, svakodnevno čistiti lice prije spavanja i nakon buđenja te redovito nanositi kreme koje koži pružaju vlagu. No, ako se želite riješiti mrtvog sloja s površine kože, potrebno je razmisliti o dodatnim tretmanima kod kuće ili u ordinaciji stručnjaka. Odabir vrste pilinga ovisi o tipu kože pa je važno dobro se informirati prije nego što sami odlučite napraviti piling.

Ako pak želite savršen rezultat, obratite se stručnjaku za pomoć. Piling za lice služi da bi se koža pomladila, ublažile pigmentacije, ali i odčepile i smanjile pore, a tako će i svaki preparat koji naknadno stavljate na lice imati i bolji učinak. Piling ima brojne prednosti, no, s druge strane, treba pripaziti i ne pretjerivati jer intenzivno i često čišćenje lica pilingom određeni tip kože može iritirati.

Je li sauna sigurna za sve i pruža li ikakve dobrobiti našem organizmu?

Kontraindikacije za provođenje pilinga, posebno onih kemijskih, brojne su i zbog toga prije same odluke o vrsti i načinu mi liječnici uzimamo detaljne podatke. Različiti problemi i stanja kože moraju se ozbiljno shvatiti. Nikada se ne provodi na osobama s aktivnim virusnim i gljivičnim infekcijama te oslabljenog imunološkog sustava i na onima koji boluju od neke autoimune bolesti. Pojedine postupke valja izbjegavati kod trudnica i dojilja. Kod onih s čestim recidivima herpes infekcije, preventivno se provodi terapija antiviremicima prije i nakon postupka, objašnjava dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije, te naglašava:

“Za brže cijeljenje aplicira se lokalno retinoid ili za sprečavanje hiperpigmentacija hidrokinon ili neki drugi lokalni preparat za izbjeljivanje kože. Nužna je i fotoprotekcija najmanje četiri tjedna prije kao i nakon postupka. Iznimno je važno koristiti kvalitetne pilinge, a ne jeftine preparate koji mogu prouzročiti probleme.”

Koji piling odabrati?

Kemijskim i enzimskim pilingom možemo tretirati kožu na svakom dijelu tijela – pomažu čak i ako je riječ o aknama, a koji piling odabrati savjetuje Kristina Ukalović, voditeljica Poliklinike Bagatin. 

Enzimski piling

Enzimski pilinzi su biološko-tehnički pilinzi što znači da aktivni sastojci, različite amilaze, u proizvodima rade po principu da otklanjaju mrtvi sloj stanica. Oni se uvijek koriste kao priprema za drugi tretman. Najčešće se koriste kao priprema prije mikrodermoabrazije, filera, mezoterapije. Enzimski piling koristi se kao priprema prije radiofrekvencije, uvijek da bi uklonio mrtvi sloj kože. Enzimske pilinge smiju koristiti apsolutno sve vrste kože.

Postoje posebni enzimski pilinzi za nečistu kožu koji su više tekući pa se utrljavaju u kožu masažom, ali inače ih mogu koristiti svi. Ne ostavljaju nikakve reakcije na koži, nisu preagresivni i ako klijenti imaju plan tretmana, obično se rade jednom tjedno. Kada odrade sve tretmane, mogu nastaviti s pilingom jednom tjedno kod kuće, naročito ako je riječ o masnijoj koži koju stalno treba odmašćivati.

Nakon pilinga uglavnom se stavlja neka vrsta ampule ili seruma i završava završnom njegom.

Kemijski piling

Koristimo ga za izbjeljivanje hiperpigmentacija, a vrlo su dobre reakcije i kad je riječ o proširenim porama koje želimo suziti, o nečistoj koži te koži sklonoj aknama i miteserima. Kemijski piling radi se kiselinama i njihov se omjer pomno bira. U konačnici koža izgleda svježije. Sinergijom mehaničkog i kemijskog pilinga može se još dublje prodirati u kožu i postizati bolje rezultate. Kemijski piling ne djeluje samo na dan kad smo njime tretirali kožu, nego potkožno djeluje sljedećih dva tjedna, tako da razmak nanošenja kemijskog pilinga može biti svaka dva tjedna, a u kućnoj njezi kemijski se pilinzi ne rade samo tako.

Korejska njega u 10 koraka traje samo 15 minuta – koje obuhvaća i koje ipak možete preskočiti?

Preporučuju se za masnu, deblju kožu s proširenim porama (seborrhea oleosa). Ne preporučuju se za kožu koja se ljušti i koja ima problem zatezanja i osjetljivosti (seborrhea sicca), a često i crvenila. Takvoj koži odgovara mehanička vrsta pilinga i ona neće izazvati nikakve reakcije.

Mehanički piling

Mehanički piling, inače najčešći na našem području, zasigurno je mikrodermoabrazija. Postoje različiti uređaji kojima se izvodi, postoji dijamanta abrazija i abrazija uz pomoć kristala aluminijeva oksida.

Korištenje mikrodermoabrazije s kristalima aluminijeva oksida osigurava da kvaliteta tretmana od početka do kraja bude ista jer dijamant nakon nekog vremena, kako se na njega zalijepe mrtve čestice, jednostavno lagano otupi i nije isti na početku i na kraju tretmana. Uz cjevčicu kroz koju kristali izlaze nalazi se druga cjevčica koja usisava nečistoće s kože, tako da nema miješanja čistoga i nečistoga.

Čisti kristal stalno izlazi iz sonde i radi lagani piling na koži. Na našem uređaju moguće je prilagoditi jačinu protoka kristala, a ona ovisi o vrsti problematike koju tretiramo. Kad radimo samo mikrodermoabraziju na licu, tada koristimo slabiji protok vakuuma i kristala, odnosno sasvim nam je dovoljan mali protok kristala, a kada bismo tretirali nekakav ožiljak na koži, pojačali bismo protok kristala, tako da bi i piling imao puno snažniji učinak. Da abrazija može biti snažna, dokazuje i to da tretiramo strije, doslovno možemo postići maksimalnu prokrvljenost tkiva te time potaknuti da se tkivo samo obnavlja.

Urasle dlake nastaju i zbog preuske odjeće te prekomjerne težine, a ni slučajno ih ne čupajte pincetom

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo