Je li sauna sigurna za sve i pruža li ikakve dobrobiti našem organizmu? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Je li sauna sigurna za sve i pruža li ikakve dobrobiti našem organizmu?

Foto: Shutterstock

Suh zrak ima odličan utjecaj na tijelo, a u sauni se zbog njega i visokih temperatura osoba odmah dobro oznoji i izgubi oko 500 ml tekućine u vrlo kratkom roku.

Temperatura može biti prilično visoka u saunama,  tako da sva izgubljena tekućina odmah ispari u zrak pa je potrebno biti i oprezan. Prvi ulazak u saunu ne treba biti dulji od 12, niti kraći od osam minuta. 

Teško je razumjeti promijene temperature u tijelu, ali važnije je znati kako na te promjene reagira naše srce. Ono će na visoke temperature reagirati tako da će se puls ubrzati za 30 i više posto, a kao rezultat će se poduplati količina krvi koje pumpa u minuti. 
Većina će krvi tako doći direktno u kožu, u stvari, cirkulacija će krvi uputiti dalje iz unutarnjih organa. Krvni tlak može porasti ili se sniziti. Sve se ove promijene umire čim se osoba malo ohladi.  Iako vas sauna može opustiti, srce pretjerano radi dok sjedite na toploj klupi.

Ovo su rani i skriveni znaci raka bubrega koji se često ignoriraju

Je li sauna sigurna? 

Najviše informacija o sigurnosti sauna dolazi iz Finske. U studiji koja se provodila 16 godina a vezano za 1,631 srčanih udara u Helsinkiju. Zaključeno je kako se 1.8 posto njih razvilo unutar 3 sata nakon posjeta sauni. Druga je studija istraživala 6.175 iznenadnih smrtnih slučajeva u jednoj godini od kojih se 1.7 posto njih dogodilo 24 sat nakon posjeta sauni, a i većina je bila povezana s konzumacijom alkohola. 

Rane najbolje zacijele na zraku, čitanje u mraku šteti očima… mitovi u koje vjerujemo!

Dobrobiti saune na zdravlje

Iako sauna utječe na veći dio tijela, radi se o malim i blagim promjenama. Suhi zrak ne šteti plućima i koži, a pojedinci koji imaju problema sa psorijazom kažu kako nakon saune osjete olakšanje. 

Neki se stručnjaci slažu kako boravak u sauni jača imunološki sustav te čisti kožu koja će sigurno biti puno ljepša ako koristite toplo hladne kupke. 

Sve u svemu, čini se da je sauna sigurna za organizam, ali postoji jako malo dokaza da nudi i zdravstvene dobrobiti, osim što opušta. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo