Kako se riješiti uraslog nokta?

stopala, stopalo, noge, more, uzivanje, relaksacija

Ova naizgled bezazlena tegoba može uzrokovati bol pri svakom koraku, a čak se i u nekim slučajevima može stvoriti tumor ispod nokta.

Nastaje zbog nekoliko razloga, ali najčešću su krivo rezanje noktiju i nošenje neadekvatne obuće.

U uskim cipelama i tenisicama naši se prste naguravaju i skvrčeni su. Ako nosimo premali broj, prsti nemaju dovoljno mjesta i dolazi do njihovog oštećenja. Također, nokte na nožnim prstima trebamo rezati u ravnoj liniji, a ne zaobljeno, kao što režemo nokte na rukama. Upravo je ovaj korak najčešći uzročnik uraslih noktiju.

pedikuraUkoliko se borite s ovom tegobom, najprije posjetite pedikera koji će procijeniti stupanj oštećenja. Ponekad nije potrebno odmah obratiti se liječniku. Ukoliko pediker ne može ništa učiniti, sljedeća vam je postaja liječnička ordinacija. Najčešće se urasli nokat odstranjuje operacijskim postupkom.

Ako ste primijetili da vam nokat urasta, a još nemate dovoljno hrabrosti prepustiti se rukama profesionalnog pedikera, možete sami poduzeti nekoliko koraka kako bi si pomogli.

  • Nosite široku obuću koja nije premala. Prsti ne smiju biti stješnjeni i nemojte ih "zabadati" prema tlu dok hodate.
  • U ljekarni kupite kalij permanganat (ljubičasti prah koji se rastopi u vodi). Stopalo namačite desetak minuta i nježno prstima mičite kožu dalje od nokta.
  • U malo prostora između nokta i kože stavite gazu ili zubni konac koji ste prethodno podmazali voskom. Mijenjajte ih par puta na dan.
  • Masirajte i perite stopala dva puta dnevno.
  • Nanesite nevenom balzam ili antibiotsku kremu na kožu. Škaricama odrežite dio nokta koji urasta u meso ako je moguće nakon dan-dva. Antibiotska će krema riješiti infekciju.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!