Koji dijelovi tijela otkrivaju vašu pravu dob? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Koji dijelovi tijela otkrivaju vašu pravu dob?

Lice kao u dvadesetogodišnjakinje, no vrat, ruke, pa i dekolte otkrivaju da je riječ o ozbiljnijoj ženi koja je zakoračila u četrdesete… Činjenica je da unatoč dobrom liftingu lica stvarne godine odaju dijelovi tijela poput vrata, ruku, dekoltea, laktova, pa čak i koljena.

Nije ni čudno da pop kraljica Madonna redovito svoje ruke skriva otkvačenim modnim dodatkom – rukavicama, a sve radi prikrivanja prilično izboranih ruku. Naravno, one su u skladu s njezinim godinama, dok njeno savršeno njegovano i uređeno lice odaje znatno mlađu i (nestvarnu) dob. I stručnjaci napominju kako će upravo ti dijelovi tijela, a ne lice, podmuklo izdati našu stvarnu dob.

Nasljedni faktori

“Vrat, dekolte, a posebno ruke najvjernije odražavaju našu stvarnu životnu dob. Drugi dijelovi tijela znakove starenja još kako-tako podnose ili se oni lakše mogu kamuflirati odjećom ili make-upom, no vrat, dekolte i ruke dolaze do izražaja i teško ih je sakriti od pogleda. Osim što su dostupniji pogledu i više uočljivi, ovi dijelovi tijela tijekom života puno su jače izloženi vanjskim faktorima, a posebno utjecaju sunca. Također, tu se nalazi koža koja je mnogo osjetljivija nego na drugim dijelovima tijela”, objašnjava dr. med. Dinko Tončić iz Poliklinike za estetsku kirurgiju Dr. Tončić te napominje kako proces starenja općenito u velikoj mjeri ovisi i o nasljednim faktorima.

Iako ste možda sretnica koja ima dobre gene, prelijepu kožu te malo bora, to ne znači da na osjetljive dijelove tijela ne trebate paziti. Koža ruku, vrata te dekolte osjetljivi su i često izloženi suncu, a koža ruku, upozorava doktor Tončić, nema takvu sposobnost regeneracije kao koža lica. Upravo su to razlozi zbog kojih teže sakrivamo bore na tim dijelovima tijela.

“Na nasljedne faktore ne može se utjecati, ali možemo voditi brigu o razumnom izlaganju suncu i ostalim vanjskim utjecajima, zatim o prestanku pušenja te o njezi kože pomoću dermalne kozmetike. Pravodobnom prevencijom ipak se donekle može usporiti proces starenja, izbjeći neki korektivni zahvati te definitivno poboljšati kvaliteta života i zdravlja u starijoj dobi”, optimističan je doktor Tončić.

Zahvati pomlađivanja

Kada je liječnička pomoć ipak potrebna, tada tu uskače estetska kirurgija te zahvati pomlađivanja ili rejuvenacije koje možemo razvrstati u kirurške i nekirurške, a pomoću kojih je moguće umanjiti vidljivost bora te znakove starenja. Stručnjaci napominju kako zahvati mogu biti efektni te izuzetno uspješni ako se postavi prava indikacija.

“U nekirurške zahvate možemo svrstati zahvate kojima pomoću dermalnih filera ili botoksa ublažavamo bore na licu i vratu. Kirurškim zahvatima pripadaju zahvati zatezanja kože lica i vrata (face-lift), liposukcija podbratka, korekcija očnih kapaka (blefaroplastika), zatezanje kože nadlaktica (brahioplastika) te duboki, medicinski kemijski peeling (kemoabrazija) kojim se uklanjaju fine bore na licu te eventualno hiperpigmentacije i staračke pjege”, nabraja naš sugovornik.

Kada je riječ o opuštenoj koži, ona se češće javlja u području nadlaktica nego na koljenima. Doktor Tončić ističe kako se opuštena koža na koljenima ipak češće javlja u osoba koje su izgubile znatno na tjelesnoj težini nego kao rezultat starenja:

Opuštena i viseća koža iznad koljena je problem koji se može javiti s godinama, međutim nije tako učestao. Taj problem može se relativno jednostavno prikriti odjećom, za razliku od viška opuštene kože u području nadlaktica. To je problem s kojim se češće susrećemo jer ga je teže prikriti, ali možemo ga vrlo efektno riješiti jednostavnijim kirurškim zahvatom brahioplastike. Ipak, estetski zahvati nisu za svakoga. Iako oni koji nisu zadovoljni nekim dijelom svog tijela te ih to čini nesretnima estetskom kirurgijom nepravilnosti mogu ispraviti, prije zahvata potrebno je dobro razmisliti, svakako razgovarati s liječnikom te nikako ne pretjerivati.

“Lice i vrat slika su i prilika svakog čovjeka, najuočljiviji dio našeg tijela kojim izražavamo emocije i komuniciramo. Tijelo možemo održavati u dobroj i mladenačkoj formi redovitom tjelesnom aktivnošću i zdravom prehranom te prevencijom rizičnog ponašanja”  zaključuje doktor Tončić koji smatra da se neke situacije i nepravilnosti na tijelu ipak ne mogu korigirati drukčije nego kirurškim putem.

Među najpopularnije zahvate na području estetske kirurgije u Hrvatskoj već duži niz godina možemo svrstati estetske korekcije nosa, operacije povećanja grudi, liposukcije te korekcije bora dermalnim filerima i botoksom. Najčešći su pacijenti u našoj Poliklinici mlađe osobe koje su vrlo motivirane ukloniti određene nedostatke na sebi, unaprijediti svoj izgled, a time i kvalitetu života te se prezentirati u najboljem svjetlu. Ako se postavi dobra indikacija, rezultati ovih zahvata izuzetno su efektni, oni će biti odmah uočljivi, a pacijenti vrlo zadovoljni ishodom. Sa zahvatima pomlađivanja također imamo izvrsna iskustva, a njih najčešće izvodimo na osobama srednje i nešto starije dobi. Kod mlađih osoba izvrsne se korekcije mogu postići i manjim, nekirurškim tretmanima, kao što su dermalni fileri, botoks ili manjim kirurškim zahvatima kao što su mini-lifting ili blefaroplastika (korekcija očnih kapaka). Kod nešto starijih osoba za dobar rezultat potreban je jedan od kirurških zahvata zatezanja i odstranjivanja viška kože, kao što su to lifting lica i vrata te brahioplastika (zatezanje kože nadlaktica).

Doktor Tončić objašnjava zašto ruke, dekolte i vrat prvi otkrivaju pravu dob

  • Koža ruku možda je najviše izložena utjecajima okoline, a nema takvu sposobnost regeneracije kao koža lica. Znakovi starenja na donjem dijelu ruku najčešće se odražavaju kao tzv. staračke pjege koje se javljaju kao posljedica izloženosti suncu.
  • Vrat je specifičan po tome što ga je teško prikriti, a to je područje gdje se s godinama pojavljuje višak opuštene kože koja značajno narušava izgled. Prilikom njege kože lica nikako se ne smije zaboraviti njegovati i područje vrata.
  • Dekolte je također jače izložen utjecaju sunca, što rezultira pojačanim stvaranjem bora, pa i staračkih pjega. U području dekoltea izuzetno je osjetljiva koža na kojoj i najblaži vanjski utjecaji mogu ostaviti trajne posljedice.
  • Znakovi starenja na području nadlaktica najčešće se odražavaju viškom opuštene kože. Problem koji se može javiti s godinama kod nekih osoba jest i opuštena te viseća koža iznad koljena, ali nije riječ o čestoj pojavi.
  • Kada je riječ o vratu, nasljeđe i konstitucija igraju najveću ulogu jer neki neovisno o godinama ili vanjskim utjecajima mogu imati besprijekoran vrat, dok drugi unatoč mlađoj dobi i prevenciji vrlo rano imaju problema s podbratkom i viškom opuštene kože.

Foto: Shutterstock

Autor: Maja Posavec

Izvor: Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo