Maslinovo ulje je odgovor za akne - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Maslinovo ulje je odgovor za akne

Zahvaljujući svojim antibakterijskim, antioksidativnim, protuupalnim i abrazivnim svojstvima, maslinovo se ulje stoljećima nameće kao sjajan tretman za kožu zahvaćenu aknama.

Sve akne jednostavno ne možemo svesti na zajednički nazivnik: postoji više vrsta akni, a one ne pogađaju samo tinejdžere, nego i osobe odrasle dobi. Više o aknama u adolescenata pročitajte u kolumni dermatovenerologinje Jelene Meštrović Štefekov.

Porast androgena, poput testosterona, obično uzrokuje akne, koje se najčešće javljaju u ovoj ranjivoj pubertetskoj dobi. Akne se također javljaju nad žlijezdama lojnicama kod osoba koje su alergične na prašinu ili neke druge kemikalije.

Akne u odraslih

Na koji način može maslinovo ulje pomoći osobama koje vode bitku s aknama?

Maslinovo ulje čini kamen temeljac mediteranske prehrane i ističe se svojim zdravim masnoćama, no njegove zdravstvene dobrobiti tu ne prestaju. Stoljećima se koristi za njegu tijela, s obzirom na to da je pravi rudnik vitamina, kao što su vitamin D, E, K i A. Upravo ovaj potonji stimulira gene koji dovode do zrelosti stanica i njihovog prodiranja na površinu, što posljedično otvara pore.

Antioksidativna svojstva

Maslinovo ulje sadrži vrlo snažne antioksidanse polifenole, koji mogu biti od velike pomoći osobama s masnom kožom. Naime, oni održavaju kožu vlažnom i nahranjenom, a u takvim uvjetima akne brže zaraštaju. Maslinovo ulje može prodrijeti duboko u kožu i njegovati ju tako da u njom “zaključa” vlagu potrebnu za održavanje elastičnosti kože. Jednako tako, polifenoli kojima je maslinovo ulje bogato imaju anti-ageing učinak, što znači da će se pobrinuti za sprječavanje nastanka bora.

Antibakterijska svojstva

Ekstradjevičansko maslinovo ulje dobro dođe u kuhinji, ali i u njezi tijela. Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, ono sprečava brzo kvarenje jer djeluje na bakterije.

Protuupalna svojstva

Maslinovo ulje može pomoći u držanju upala pod kontrolom zahvaljujući ovom svojstvu, što znači da sprječava razbuktavanje ovih neugodnim prištića te njeguje i umiruje kožu.

Jačanje imuniteta

Ekstradjevičansko maslinovo ulje sadrži u sebi visoku razinu antioksidansa, a njim možemo smatrati glavnom polugom za jačanje imunološkog sustava organizma te zaštite organizma. Dobro razvijen i “nabildan” imunitet pomoći će zaustaviti razvoj bakterija i ublažiti akne.

Pospješuje zaraštavanje

Ožiljci od akni nagrđuju izgled lica, postaruju ga i često predstavljaju izvor mnogih strahova i neugodnosti, pogotovo kada su tinejdžeri u pitanju. No, ako prije spavanja svaku večer nanesete malo maslinovog ulja na ožiljke, posvijetlit ćete ih i smanjiti njihovu vidljivost.

Abrazivna svojstva

Maslinovo ulje također koristite kao dio pilinga lica! Naime, pilingom ćete skinuti mrtvi površinski sloj stanica i ukloniti određene nečistoće koje pogoršavaju pojavu prištića i olakšavaju razbuktavanje bakterija. Dodajte dvije do tri žlice šećera u malo maslinovog ulja, promiješajte i smjesom nježno protrljajte prethodno očišćeno lice. Povećajte omjer sastojaka ako ovaj piling
želite koristiti za cijelo tijelo
. Na taj ćete način kožu lišiti mrtvih stanica i vratiti joj poznati sjaj i mekoću.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo