Ljepota

Ljepota

Samo su dva razloga zašto vaša koža stari! I za oba postoje rješenja

Koža kao naš najveći organ predstavlja jedinstveni način komunikacije između nas i okoline pa je skoro nemoguće se ne zapitati možemo li preko kože saznati i nešto više o vlastitom zdravlju.

Koliko ste puta pomislili, kada ste sreli osobu koja ima sitne bore oko usana i sivu boju kože da se radi o pušaču? Ili se upitali ima li osoba puno bora radi godina ili čestog izlaganja suncu? Na žalost, način života i navike ostavljaju na našem licu zapisane i najgore i najbolje trenutke. Svakodnevna fizička aktivnost, zdrava prehrana, konzumacija velike količine tekućine i namirnica bogatih antioksidansima djelovat će blagotvorno na kožu, pa se osoba prozračnog, putenog tena i zdravog sjaja vrlo lako poveže s takvim načinom života.

Evo što vam vaša koža želi reći ako vas muče akne i koliko točno traje liječenje

Ponekad ipak stanja, poput psorijaze i akni ne moraju značiti da ste sami uzrokovali problem, već mogu biti pod velikim utjecajem nasljednih faktora. U svakom slučaju, dobro je znati što nam koža poručuje kako bismo na vrijeme mogli potražiti pomoć stručnjaka i problem zauvijek riješiti ili ga barem držati pod kontrolom.     

STARENJE KOŽE – BORE

Dva su razloga starenja kože. Prvi je prirodno starenje, neizbježan proces koji je povezan s kronološkim starenjem, odnosno unutarnjim biološkim satom. Drugi je utjecaj vanjskih čimbenika, ponajprije ultraljubičastih zraka, ali i dima cigareta i alkohola, koji ubrzavaju proces starenja i dovode do prijevremenih znakova starenja kože, koji bi se zdravim ponašanjem inače mogli odgoditi za kasniju životnu dob.

Najvažnija promjena u koži nastala biološkim starenjem, a ubrzana zbog djelovanja ultraljubičastih zraka, je propadanje kolagenih vlakana, pa su gotovo sve nekirurške face-lifting tehnike usmjerene na regeneraciju kolagenih vlakana. Dobro je poznato kako je ultraljubičasto zračenje primaran uzrok većine znakova prijevremenog starenja kože – bora, suhoće kože i neravnomjerne pigmentacije (fotostarenje kože, engl. photo-aging).

Prodorom u kožu, UVA i UVB zrake oštećuju strukturu kolagena i elastičnih vlakana, uzrokujući gubitak gipkosti i elastičnosti kože te sposobnosti vezanja vlage, uz postupno razvijanje bora. Zbog takvih promjena, dermis postaje sve tanji, a kapilare sve vidljivije. Produljeno izlaganje UV zrakama (umjetnim ili prirodnim), osobito osoba svjetlije puti, dovodi do porasta oštećenja kože (fotooštećenja), koja se manifestiraju navedenim simptomima, s tim da mogu dovesti i do raka kože.

KAKO SI POMOĆI?

Za odabir pravilna anti-aging tretmana najvažniji su konzultacija s dermatologom i provođenje tretmana u dermatološkoj ordinaciji. Međutim, važno je i nahraniti kožu iznutra, što se postiže pripravcima u obliku tableta koji sadrže jake antioksidanse, prije svega vitamine C i E, koji štite stanicu od štetnih slobodnih radikala. Takvi pripravci sadrže i cink koji podržava biosintezu kolagena i odgovoran je za vezanje i transport vitamina A. Neki pripravci sadrže i retinol, koji aktivira metabolizam i ima vrlo važnu ulogu u funkcioniranju stanica kože.

Upotreba kreme ovisi i o godišnjem dobu, a kako bi učinak na koži bio bolji, katkad je dobro kombinirati određene kreme. Uz to, za postizanje potpuna rezultata bitno je živjeti zdravo, pravilno se hraniti, uz dodatak vitaminskih pripravaka, redovito se baviti tjelesnom aktivnošću, redovito i pravilno njegovati kožu lica i tijela, te pravodobno provoditi određenih nekirurške tretmane. Danas se provode brojne antiaging tehnike u dermatološkoj ordinaciji koje se često kombiniraju upravo radi njihovog međusobnog nadopunjavanja.

Od tretmana se koriste LPG endermološki tretmani, za lice i tijela koji predstavljaju tretmane stimulacije i regeneracije kolagena, često u kombinaciji s kemijskim pilinzima i mikrodermoabrazijom. Ovim tehnikama, kao preventivni tretmani, dodaju se mezoterapija, frakcijska radiofrekvencija i laserski tretmani, injekcije hijalurona i botulina. Kombinacije ovih tretmana određuju se u dogovoru s dermatologom.

Kako se riješiti bora kod kuće i u ordinaciji? Poznata dermatologinja zna sve trikove

PSORIJAZA

Vulgarna psorijaza je bolest kože od koje u Europi boluje jedan do dva posto stanovništva i na čiju učestalost utječu klimatski, društveni i gospodarski činitelji. Najčešće se pojavljuje u drugom i trećem desetljeću života, a podjednako su zahvaćeni muškarci i žene. Karakterizira je pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta različite veličine, prekrivenih srebrnkasto-bjelkastim ljuskama. Uz kožu, gotovo su redovito zahvaćeni i nokti. U nekim slučajevima može zahvatiti i teško oštetiti zglobove, uzrokujući invaliditet.

Iako je uzrok bolesti nepoznat, u 60 do 70 posto oboljelih može se doznati da u široj ili užoj obitelji još netko ima psorijazu, zbog čega se ona dovodi u vezu s nasljeđem. Valja, međutim istaknuti da se ne nasljeđuje psorijatična morfa, nego samo sklonost pojavi takvih morfi. No, za pojavu bolesti ne treba optužiti samo nasljeđe, nego i sudjelovanje nekih drugih čimbenika. Od vanjskih čimbenika u obzir dolaze kemijski, upalni (virusne i bakterijske bolesti kože), kao i fizikalni učinci (npr. Izloženost dugotrajnom pritisku).

Uočeno je i da između traume i pojave lezije na koži obično prođe dva do šest tjedana. Od unutarnjih čimbenika navodi se primjena pojedinih lijekova, neke infektivne bolesti (osobito streptokokne infekcije), trudnoća i porod, hipokalcemija i provođenje različitih dijeta. Osim streptokoknih infekcija, navode se upala sinusa i dišnog sustava te različita stanja u probavnom i genitourinarnom sustavu. U novije vrijeme kod osoba oboljelih od AIDS-a, a koje su otprije bolovale od psorijaze, uočeno je pogoršanje kliničke slike.

Pogoršanje je zabilježeno i u slučaju hipokalcemije, dok trudnoća u 50 posto oboljelih smiruje kliničku sliku, iako su opisana i stanja pogoršanja. Od lijekova koji dovode do pogoršanja psorijaze navode se litij, beta blokatori, antimalarici i interferon. Konzumacija alkohola i sklonost pušenju cigareta također pogoršavaju kliničku sliku.

KAKO SI POMOĆI?

Svakako treba izbjegavati respiratorne infekte i stresne situacije, a preporučuje se i godišnji odmor provoditi u povoljnijoj klimi, a za psorijazu je to područje mora s puno sunca te tako iskoristiti sve pogodnosti balneohelioterapije. Iako je potrebno trajno liječenje, prognoza kod većine oboljelih je dobra.

SUHOĆA, CRVENILO I GRUBA KOŽA

Za mnoge ljude hladni dani i zimsko godišnje doba dovode do smetnji na koži u vidu suhoće, crvenila i pojave grube kože, lica, tijela, ruku kao i stopala. Najveće potrebe za intenzivnom njegom kože izražene su tijekom zime. Zimi je koža suha, najčešće raspucala na rukama, bez sjaja i svježine pa joj je potrebna dodatna njega, zaštita i hidratacija.

Tijekom zime centralno grijanje, suhi zrak, svakodnevna tuširanja sapunima i šamponima uz vodu obogaćenom klorom su utjecaji koji vrlo nepovoljno djeluju na našu kožu i dovode do pojave peckanja, jakog svrbeža kože, zatezanja, manjeg ili jačeg ljuskanja na površini, uz razvoj crvenila i grubosti kože. Sve ove vidljive promjene uz svrbež i iritaciju, nastaju nakon oštećenja zaštitnog hidrolipidnog sloja kože tijela i lica. Stoga, osnovna njega je usmjerena na održavanje i „popravak“ oštećenog hidrolipidnog sloja.

Zaljubljenici u zimske sportove često pate od još intenzivnije suhoće kože uz dodatni rizik od prekomjernog izlaganju sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama. Iako su UV zrake tijekom zime znatno slabije, reflektiraju se četiri puta jače od površine snijega nego s površine pijeska.

Naime, upravo kombinacija visoke nadmorske visine i UV zračenja, koje je pojačano zbog jake refleksije sa snijega, predstavlja visoki rizik za kožu u smislu oštećenja od sunca, u smislu prijevremenog starenja kože te razvoj prekanceroza i karcinoma kože. Kod snježnih sportova uz opekline od sunca, dodatni rizik predstavljaju ozebline od utjecaja direktno snijega ili hladnog vjetra, odnosno ledenog zraka.

KAKO SI POMOĆI?

Dodajte vlage u zraku prostorije u kojoj boravite. Iako koža ne pokazuje simptome isušenja, važno je provoditi zaštitu kako do isušenja kože i njene iritacije ne bi došlo. Nakon boravka na otvorenom, ulaskom u zatvorene, grijane prostorije, važno je koristiti ovlaživače prostorija koji će goditi našoj koži I kosi.

Kod kupanja i tuširanja savjetuje se uporaba blagih preparata. Svakodnevno tuširanje ili korištenje bazena dovodi do dodatnog isušenja kože, kao i uporaba antibakterijskih sapuna, parfumiranih sapuna, proizvoda koji sadrže alkohol. Stoga se savjetuje korištenje bogatih emulzija za tuširanje, koje ne sadrže sapun i koje su savršeno prilagođene svakodnevnom, nježnom pranju.

Tuširanje i kupanje nije poželjno da bude dulje od 10 minuta. Kožu valja nježno ručnikom, tapkanjem, posušiti, a hranjive, emolientne pripravke na kožu nanijeti dok je koža još uvijek vlažna.

Ispada vam kosa? Dermatologinja upozorava na pojavu kojih simptoma trebate odmah tražiti pomoć

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo