Ljepota

Ljepota

Što stariji, to ljepši! Ove stvari ne smijete raditi ako ste napunili 35 godina

Pravilna njega kože se sastoji od brojnih faktora, ali neke stvari je potrebno i mijenjati kada napunite 35 godina.

Nadamo se da ne odlazite u krevet sa šminkom i da ste odlučili uložiti u kvalitetne kreme koje će kožu hraniti kako biste što dulje zadržali mladolik izgled kože. Ako vas zanima koje još greške treba izbjegavati, evo što kažu stručnjaci. 

Ne tretirajte akne kao što ste to činili kada ste imali 20 godina

Akne koje imate danas razlikuje se od onih prije 10 godina. “Stvaraju se dublje u koži, više zahvaljujući upali nego masnoći” kaže dr. Jessica Wu iz Kalifornije. Akne biste trebali tretirati nešto blažim preparatima jer se koža u ovim godinama suši i tanja je. Pokušajte to raditi uz pomoć gelova, preparata koji sadrže vitamin C i​ hranjivim kremama. 

Ne ostavljajte tragove ​od prošlog dana na koži

Vjerojatno u mladim godina​ma ​niste svaku večer čistili kožu lica od šminke i prljavštine koja se na njoj nalazi. To nikada nije posebno dobra ideja, a osobito u godinama kada koža mora ​izgledati svježe. Kako je područje oko očiju prvi izdajica godina, ne zaboravite skinuti maskaru.

Prestanite bacati novac na ovih 8 kozmetičkih proizvoda – savjetuju dermatolozi

Kako biste izbjegli reakcije kože, koristiti specijalne preparate namijenjene za čišćenje područja oko očiju. Također, prije spavanja nanesite kremu koja će kožu hraniti. 

Obrišite prašinu s vage

Iako ste do 30-e vjerojatno uspijevali nositi haljinu iz srednje škole, u kasnim tridesetima razina estrogena opada što dovodi do redistribucije masnoća kroz tijelo, što uključuje i obraze. Ako izgubite dosta kilograma, vaše lice će izgledati starije i koža će biti manje zategnuta. 

Zaštitni faktor nije samo jedna od opcija…

Nikada nije kasno prevenirati oštećenja nastala suncem, a u tridesetima bi to moralo biti nešto što je primarno i dio dnevne rutine. Rak kože, bore, suha koža, mrlje… samo su neka od stanja koja možete spriječiti nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom. 

Ako želite zdravu i lijepu kožu nakon mora, ne izbjegavajte 10 koraka ljetne rutine

Na svakom sredstvu mora biti označena zaštita i od UVB i UVA zraka, s tim da sam broj označava stupanj zaštite od UVB zračenja koje je najkancerogenije. Učinkovitost zaštite ovisi o vrsti filtera (kemijski ili fizikalni), količine nanešenog sredstva i zaštitnoj supstanci. Najviši SPF u europskim zemljama je 50+. Na primjer, preparati sa SPF 15 štite kožu od UVB zračenja 15 puta dulje u odnosu na izlaganje suncu bez nanošenja zaštitnog sredstva i to vodeći računa o tome da to produljeno vrijeme izlaganja Suncu ne bude u vrijeme najvišeg UV indeksa, od 10 do 16 sati.

Preporučuje se nanijeti obilniju količinu fotoprotektivnih sredstava; potrebno je približno 35 mL da bi se zaštitila koža prosječne odrasle osobe

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo