Sve što niste znali o strijama - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sve što niste znali o strijama

Strije se, na žalost, ne mogu u potpunosti eliminirati nego samo ublažiti jer one su u biti poput ožiljka, tj. u njima nedostaju elastična vlaka i kolagen. Uklanjanje strija nije jednostavan ni lak proces, ne postoji instant rješenje za njih.

Strije predstavljaju oštećenje vezivnog tkiva koje je nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože. Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasljedni čimbenici i hormonalni učinak. Neke žene ih nikada neće dobiti jer prvenstveno ima dobru genetsku predispoziciju, tj. dobru elastičnost kože.

 Ako se želite riješiti strija imajte strpljenja i budite uporni.

Strije u trudnoći

Kod trudnica se, bilo više ili manje, pojavljuju strije, ali one se pojavljuju i kod ostalih ljudi ako se naglo udebljaju ili naglo smršave. Puno prije trudnoće potrebno je početi koristiti preparate protiv strija. Važno je naglasiti da održavanje vaše kože hidratiziranom pomaže u zaštiti od mnogih problema. Dobro hidratizirana koža rezultira detoksikacijom pora i vraćanju elastičnosti, tako da će rjeđe doći do pojave strija.

Gdje se strije javljaju i tko im je sklon?

Djeca rijetko dobivaju strije, a kod adolescenata je učestala pojava strija, a najčešće je uzrokovana naglim rastom. Strije se uglavnom javljaju na trbuhu, ali mogu se pojaviti na bedrima, nadlakticama, stražnjici i grudima. Sve skupine koje su ugrožene trebale bi koristiti njegu kože nakon tuširanja koja pojačava elastičnost kože (preparati s vitaminom C, voćne kiseline i preparati s retinoidima koje ne smiju koristit trudnice).

Kako spriječiti ili ublažiti stirje?

Da biste se riješili strija, morate biti izuzetno uporni i disciplinirani, posebno ako koristite samo kućne tretmane kremama. Važno je kreme nanositi dva puta dnevno na zahvaćena mjesta.

Kreme neće toliko djelovati na već postojeće strije, koliko preventivno na njihov nastanak. Rizik nastanka strija smanjit ćete i ako držite svoje kilograme pod kontrolom.

Radikalne promjene na težini svakako će dovesti do nastanka strija. U pubertetu kupite svojim djevojčicama kvalitetni losion s vitaminom C i naglasite joj da ga koristi dva puta dnevno i da namaže cijelo tijelo. Nekonvencionalni izvori informacija preporučuju masažu primjenom bademova ulja, maslinovog ulja i slično te primjenu preparata koji sadržavaju ekstrakte bora, brijesta, pšenične trave i eukaliptusa. Učinak tih preparata nije znanstveno dokazan. Rezultat njihove primjene jest vlaženje (hidratacija) kože i nije ciljano usmjereno na strije.

Kod rješavanja strija najčešće je potrebno kombinirati tretmane

Dr. med. Jolanda Kanižaj-Rajković, spec. dermatovenerologije / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo