Ljepota

Ljepota

Treba li intimne dijelove prati sredstvima za intimnu higijenu? Dermatologinja ima svoje mišljenje

Shutterstock

Važan je pravilan odabir sredstava.

Često se postavlja pitanje treba li intimne dijelove tijela prati sredstvima za intimnu higijenu, a dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatovenerolog ističe kako je i to iznimno važno.

Odgovor je da, treba. Vaginalna sluznica osobito je osjetljiva i ima svoj specifični, niži pH faktor (3,8-4,5) koji se može narušiti korištenjem uobičajenih gelova za tuširanje, osobito agresivnijih preparata za pranje kože, poput sapuna koji je u području intimnih dijelova tijela zabranjen. Sapun od svih sredstava za pranje zbog svoje lužnatosti (pH 9-10), najjače odmašćuje kožu, narušava njenu hidrolipidnu barijeru, mijenja pH kože i fiziološku zaštitnu floru osobito u području osjetljivih sluznica. No intimno područje muškaraca ima potpuno drugačiji, viši pH faktor od onog vaginalne sluznice, bliži pH faktoru kože (5,5), zbog čega se ne savjetuje korištenje ženskih sredstava za intimnu higijenu.

Vrlo je važan odabir sredstva kojim se tuširamo, upozorava liječnica. Ako koristimo jake surfaktante, a to su obično “pjenušavi” preparati koji daju osjećaj “čistoće” i iza kojih koža “škripi”, možemo očekivati da ćemo je u konačnici isušiti pa vrlo vjerojatno i dovesti do iritacije, ekcema.

To je onaj trenutak kada nas koža počne peći tijekom i nakon tuširanja. Savjetuje se koristiti blaga sredstva, sindete i uljne kupke, osobito ako je tuširanje svakodnevno te nanošenje losiona i balzama za tijelo odmah nakon tuširanja, u roku od tri minute (tzv. pravilo tri minute), pojašnjava te dodaje kako se često postavlja i pitanje što je bolje – tuširanje ili kupanje?

Tuširanje ili kupanje?

Sve ima svoje prednosti i mane. Tuširanje je danas na mnogo načina prihvatljivije – nečistoće se otplavljuju s tijela, vremenski traje kraće (time i manje isušuje kožu), ekonomičnije je. U kupkama se nečistoće zadržavaju u vodi, no dodatkom određenih supstanci poput ulja mogu djelovati terapeutski, omogućuju bolju relaksaciju mišića i svojevrsna su antistresna terapija – zaključuje sugovornica.

Što će vam se dogoditi i koje sve bolesti prijete ako se ne tuširate dovoljno često?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo