Osim lica i ovaj dio tijela otkriva vaše godine - ne zaboravite ga pravilno njegovati - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Osim lica i ovaj dio tijela otkriva vaše godine – ne zaboravite ga pravilno njegovati

Canva, Mirna Arapović

Njegu lica proširite i na ruke. Ključni su blagi proizvodi i hidratacija

Svi želimo izgledati zdravo i njegovano, po mogućnosti i mlađe. No, pogrešno stavljamo sav fokus na lice. Većina žena ima najmanje pet proizvoda za njegu lica, no morate biti svjesni da i neki drugi dijelovi tijela mogu otkriti vaše prave godine.

Vrat i ruke su među njima, a dermatolozi imaju savjete kako zamaskirati prve znakove starenja, ali i kako popraviti nastalu štetu. 

Imamo rješenje za problematičnu kožu i ljetne tegobe! 

Što se tiče vrata, na njemu je koža vrlo tanka i zahtijeva nježan tretman te zaštitu od UV zraka. Baš kao i lice. Zato ne štedite proizvode za njegu lica već ih nanesite i na vrat i dekolte.

Kad su u pitanju ruke, situacija je ponešto drugačija. Luigi Polla, dermatolog iz Ženeve kaže kako je koža na rukama iznimno osjetljiva i na nju utječe niz faktora. Dodaje kako prečesto pranje ruku, jako niske temperature, sunce ili vjetar mogu utjecati da koža puno ranije pokaže znakove starenja, izgubi volumen i postanje tanka.

Shutterstock

Pranje ruku

Ako stalno perete ruke, i kad to nije potrebno, posebno ako to uključuje vrelu vodu, jake sapune ili dezinfekcijska sredstva, to može uzrokovati iritaciju. Kako biste spriječili isušivanje ruku koristite nježne  sapune i nakon toga nanesite hranjivu kremu kako bi se koža oporavila i stvorila barijera na površini. 

Krema za ruke

Korištenje kvalitetne kreme za ruke je najbolji način za prevenciju starenja kože i održavanje vlage.

Sastojci koje treba tražiti u kremi za ruke su glicerin, urea, ceramidi, kiseline i biljna ulja. Treba izbjegavati sastojke koji isušuju kožu pa i AHA kiseline. Isto tako treba izbjegavati kreme na kojima je pH vrijednost viša od 7, savjetuje Polla.

Shutterstock

Vanjski čimbenici

Za razliku od ostalih dijelova tijela, ruke su često izložene vjetru, suncu i hladnoći. Svi ti faktori mogu uzrokovati suhoću i iritaciju, radi čega će koža izgledati starije. Kako biste pobijedili ovaj problem, Polla savjetuje da koristite rukavice zimi, čak i kada nije prehladno, dok ljeti trebate koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. Ne zaboravite namazati i dlanove.

N. M.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo