Ljepota

Ljepota

Beskrajno gledanje TV-a utječe na kvalitetu spermija

Cigarete, izloženost određenim metalima, lijekovi, držanje laptopa u krilu, redovit odlazak u saunu i vožnja bicikla povezani su s lošijim stvaranjem spermija. Sada su ovom dugačkom popisu stručnjaci dodali i – dugotrajno gledanje televizije.

Naime, nije sama televizija po sebi odgovorna za manji broj muških “plivača”, nego sjedilački način života i manjak tjelovježbe koji on nosi sa sobom.

Harvardske je stručnjake zanimalo može li se sjedilački stil života okriviti za problematične spermije te su uzeli reproduktivne uzorke gotovo 190 mladih muškaraca te analizirali koliko su vremena ispitanici provodili “parkirani” na dvosjedu ispred televizora. Jednako tako su prikupili podatke o učestalosti vježbanja unatrag tri mjeseca.

Muškarci koji su bili u najboljoj formi, tj. oni koji su tjedno vježbali više od 15 sati, imali su 73 posto više spermija nego oni ispitanici koji su većinu svog vremena provodili gledajući TV. ako su muškarci koji su 20 sati tjedno gledali televiziju imali 44 posto manje spermija u odnosu na ispitanike koji su najmanje gledali TV. Umjerena tjelesna aktivnost nije nimalo utjecala na broj spermija.

Ako želite poboljšati kvalitetu svojih plivača i osigurati proširenje obitelji bez problema, redovito umjereno vježbajte (ali nemojte previše biciklirati), izbjegavajte cigarete, saune i nosite bokserice.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo