Ljepota

Ljepota

Čak 30 posto djevojaka prakticira “prekinuti snošaj”

“Naša je studija pokazala da je prakticiranje prekinutog snošaja vrlo česta, no ne djeluje jednako dobro kao druge metode”, objasnila je ginekologica Annie Dude.

Iako prekinuti snošaj nije pouzdana mjera protiv začeća, jedna trećina mladih žena ga prakticira, pokazalo je najnovije američko istraživanje provedeno među djevojkama i mladim ženama.

“Naša je studija pokazala da je prakticiranje prekinutog snošaja vrlo česta, no ne djeluje jednako dobro kao druge metode”, objasnila je Annie Dude, ginekologica Medicinskog Centra Sveučilipta Duke, ujedno i voditeljica istraživanja.

Njen je tim analizirao podatke 2200 spolno aktivnih djevojaka i žena starih između 15 i 24 godine. Ustanovljeno je kako je 31 posto ispitanica koristilo coitus interruptus barem jednom. Od tog broja, 21 posto djevojaka i žena je zatrudnjelo, usporedno s 13 posto ispitanica koje su koristile neki drugi oblik kontracepcije. Jednako tako, one dame koje su koristile metodu prekinutog snošaja su bile 7,5 posto sklonije uzimanju tablete za “jutro poslije”.

Studija je objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology.

Prekinuti snošaj (lat. coitus interruptus) je seksualni odnos pri kojim muškarac ejakulira izvan rodnice. Nekada se je smatralo učinkovitim sredstvom spriječavanja trudnoće bez vanjskih uređaja. Izraz je na području medicine skovao William Goodwell. Moderna medicina je dokazala da to vrlo nepouzdan način prevencije trudnoće.

Kako odabrati pravilnu zaštitu od trudnoće?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo