Ljepota

Ljepota

Candida: nastanak, simptomi, prijenos i liječenje

Candida spp. (species) je gljiva (češće kažemo gljivica), kvasac, koja može uzrokovati upalu vanjskoga spolovila i rodnice (vulvovaginalna kandidijaza ili kandidoza).

Prisutnost gljivice u ljudskome organizmu je fiziološka, normalna, naime rod Candida dio je fiziološke flore rodnice u do 50% žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta Candide, no daleko je najčešća Candida albicans, viđa se u 80-90% upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa). Osim Candide albicans, postoje i druge vrste Candide od kojih Candida glabrata uzrokuje upalu u skoro 20% slučajeva.

Candida vjerojatno u rodnicu dospije iz debeloga crijeva, no ne znači da uvijek izaziva upalu. Da Candida ne bi izazvala bolest tj. simptome, potrebno je da okoliš u rodnici bude neoštećen, tj. da rodnica obiluje fiziološkim (“dobrim”) bakterijama kakav je laktobacil, a koji osigurava dovoljnu kiselost rodnice. Pojava upale spolovila i rodnice (vulvovaginitis) povezuje se s većim brojem mikroorganizama i stvaranjem tzv. hifa klijanjem gljivice (Candida albicans). Kod upala koje se ponavljaju viđa se i promijenjeni imunosni odgovor u rodnici.

Stanja koja pogoduju rastu Candide

Iako se uz liječenje antibioticima, zbog smanjene koncentracije laktobacila, vulvovaginis uzrokovan Candidom pojavi u četvrtine do trećine oboljelih, postoje i drugi uzroci, tj. stanja koja pogoduju rastu gljive (neregulirana šećerna bolest, trudnoća, korištenje hormonalnih kontraceptiva s visokom dozom estrogena, orogenitalni (oralni) spolni odnos, poremećaji imunosti, uzimanje lijekova poput kortikosteroida, SIDA, genska predispozicija, u nekih i prehrana bogata rafiniranim šećerima).

Upala uzrokovana rodom Candida ne smatra se spolnoprenosivom bolešću, naime 4% djevojčica koje nisu ušle u pubertet imaju gljivicu u rodnici. No, ipak je moguć prijenos na zdravu osobu – spolnog partnera tijekom spolnog odnosa, ali to nije često. Partnera koji nema simptome nije potrebno liječiti.

Simptomi Candide

Daleko najčešći, dominantni simptom upale – vulvovaginalne kandidijaze je svrbež. Javlja se i nelagoda ili čak i bolnost pri spolnome odnosu i mokrenju. Iscjedak je bijelo-grudast, poput sira, no može biti i prozirno-vodenast. Ukoliko postoji neugodan miris iscjetka, vjerojatnije se radi o bakterijskoj ili miješanoj infekciji. Spolovilo je zacrvenjeno, može biti otečeno, bolesnica osjeća žarenje i nelagodu.

Ukoliko se Candida prenese na muškarca, njemu se pojavi crvenilo na penisu (najčešće oko glavića), ali i drugdje, svrbež i pečenje.

Upala uzrokovana Candidom može se često naći i oko analnoga područja, uostalom iz analnoga otvora Candida i naseli rodnicu. Teže, sistemske infekcije viđaju se samo u oboljelih od teških bokesti koje oštećuju imunološki sustav, poput SIDE.

Liječenje Candide

Liječenje vulvovaginalne kandidijaze najbolje je provoditi flukonazolom, 150 mg na usta, jednokratno, no mogu se propisati i vaginalni pripravci. Ima ih raznih, upotrebljavaju se od 1-7 dana, koji put i dulje, ovisi o vrsti pripravka. Mnogi se dobiju bezreceptno. Liječenje kompliciranih oblika vulvovaginalne kandidijaze potrebno je provoditi flukonazolm dulje (150 mg svaka 72 h-3 doze), a katkada je potrebno provesti i liječenje održavanja (još dugotrajnije liječenje). Flukonazol se ne smije propisivati u trudnoći. U trudnoći se daju lokalni pripravci.

Iako je upala uzrokovana Candidom lokalna upala (zahvaćena je rodnica i spolovilo ali ne unutarnji spolni organi), nepravovremeno i neadekvatno liječenje bitno narušava kvalitetu ženina života uzrokujući svrbež, sirasti isjedak, dovodeći do bolnoga mokrenja i bolnih spolnih odnosa. Posebno je neugodna rekurentna upala kod koje žena ima godišnje 4 ili više vulvovaginitisa.

Ne postoje, nažalost, jedinstvene mjere koje bi mogle pružiti zaštitu od ove vrlo neugodne i jako česte bolesti.

Svakako je potrebno utjecati na ona stanja ili uzroke koji dovode do pojave upale. Uz uzimanje antibiotika, propisivanje flukonazola ili lokalnih pripavaka može spriječiti vulvovaginitis. Ukoliko pacijentica uzima hormonalne kontraceptive, valja propisivati hormonalne kontraceptive s manjom dozom estrogena jer se tada upala uzrokovana gljivicom ne javlja ili se javlja daleko rjeđe, dijabetičarke upućujemo na kontrolu zbog moguće nedovoljno dobro regulirane glikemije, savjetujemo izbjegavanje oralnoga seksa, a nekima pomaže promjena prehrambenih navika (izbjegavanje šećera i alkohola).

Liječenje muških partnera nema utjecaj na razvoj bolesti uzrokovane rodom Candida.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo