Ljepota

Ljepota

Kondilomi ili spolne bradavice

Kondilomi ili spolne bradavice rasprostranjeni su i vrlo zarazni, a nalaze se na površinskim slojevima kože genitalnog područja.

Kondilomi su seksualno prenosiva bolest koja može zahvatiti čitav donji dio genitalnog područja u žena. Nastaju u fertilnom razdoblju žene, vrlo rijetko prije puberteta ili u postmenopauzi.

Što uzrokuje pojavu kondiloma?

Kondilome uzrokuju niskorizični HPV tipovi. Najčešće tip 6 i 11 protiv kojih već niz godina postoji i uspješno cjepivo. Uz kondilome se često otkrivaju i druge spolno prenosive bolesti, pa su pomiješani i simptomi tih infekcija.

Tko je sklon obolijevanju?

Od kondiloma obolijevaju i žene i muškarci, a prenosi se spolnim putem. S obzirom da je dovoljan kontakt kože i sluznice, može se prenijeti i analnim i oralnim odnosom. Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu, a rijetko u samoj vagini ili na grliću materice.

Jedan od osnovnih razloga tako velike rasprostranjenosti infekcije je česta promjena partnera i seksualni odnosi bez zaštite. Iako je cijela populacija koja ima seksualne odnose u rizičnoj grupi, najčešće se pojavljuju kod mladih ljudi, između 20-te i 30-te godine života. Bradavice mogu biti skroz male, ali isto tako mogu narasti do nekoliko centimetara.

Inkubacija

Teško je dati točnu brojku jer se infekcija nekad pojavi sedam dana nakon seksualnog odnosa, a nekad tek nakon godinu dana.

Izbjegnite infekciju odgovornim spolnim ponašanjem (rjeđom promjenom partnera) i korištenjem kondoma pri svakom odnosu.

Kako liječiti kondilome pročitajte u našoj rubrici Halo doktore, Ginekološke smetnje.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo