Ljepota

Ljepota

Mladi često imaju nezaštićene spolne odnose s novim partnerima!

Treće godišnje višenacionalno istraživanje koje ispituje stavove mladih prema seksu i kontracepciji, pokazalo je alarmantno visoku zastupljenost upuštanja u spolne odnose bez zaštite među mladima, kao i slabo poznavanje učinkovitih mogućnosti kontracepcije.

Osim toga, ispitanici zbog neugode izbjegavaju kontracepciju tražiti od zdravstvenog osoblja, a mnogi od njih ne mogu računati da će u svojim školama dobiti sveobuhvatnu seksualnu edukaciju.

U istraživanje pod nazivom “Neznalice ili znalci: pravo na informiranje o kontracepciji” je bilo uključeno 26 zemalja i 5426 mladih iz Europe, SAD-a, Latinske Amerike te regije Azija-Pacifik, kao i 600 ljudi u Egiptu, Keniji i Ugandi.

kRezultati istraživanja su vrlo važni jer je visok broj neplaniranih trudnoća veliki problem širom svijeta, posebno među mladima. Otprilike 41 posto od 208 milijuna trudnoća svake godine u cijelome svijetu dogodi se slučajno. Uz to, svake godine jedna od 20 adolescentica spolnim kontaktom dobije bakterijsku infekciju, a dob oboljelih od tih infekcija iz godine je u godinu sve niža.

“Rezultati pokazuju da preveliki broj mladih ili nije dovoljno upoznat sa spolnim zdravljem, ili se ne osjeća dovoljno upućeno da zatraži kontracepciju ili nije stekao vještine dogovora o korištenju kontracepcije s partnerom kako bi se zaštitio od neželjenih trudnoća ili spolno prenosivih bolesti. Ono što nam mladi poručuju jest da im se ne osigurava dovoljno seksualne edukacije ili da im se daje pogrešna vrsta informacija o seksu i seksualnosti. Ne bi nas, dakle, trebalo iznenaditi što se mnogi od njih upuštaju u spolne odnose bez zaštite i što se štetni mitovi uspješno šire nauštrb točnih informacija”, izjavila je Jennifer Woodside iz Međunarodne federacije za planiranje roditeljstva.

Detalje istraživanja pročitajte ovdje.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo