Ljepota

Ljepota

Muškarci s višim glasom imaju kvalitetnije spermije

Do sada se pretpostavljalo kako su dobok glas i grube crte lica tjelesne karakteristike muškarca koji također ima superiorno sjeme, no tome su australski istraživači stali na kraj.

Naime, oni su studijom ustanovili kako je sperma muškaraca s višim glasom kvalitetnija od sperme markantnih zavodnika s dubokim glasom.

Prethodne su studije pokazale kako žene preferiraju partnere s dubokim glasom, a prema jednom objašnjenju njihov je odabir podsvjestan jer biraju muškarce koji predstavljaju dobar reproduktivan “materijal”. Suprotno tome, istraživači Sveučilišta Zapadne Australije su došli do nešto drugačijih rezultata.

Odabrali su 54 muškarca koji su recitirali samoglasnike; njihovi su glasovi snimljeni i snimke su puštene ženama starima između 18 i 30 godina.

Njihov je zadatak bio procijeniti koji im se glas više sviđa i koji djeluje muževnije. Muškarci su također dali uzorak sjemena (morali su se suzdržati od seksa najmanje 48 sati prije pretrage) koji je analiziran za kvalitetu (broj i pokretljivost spermatozoida).

Suprotno od hipoteze koja povezuje plodnost s fenotipom, žene su ocijenile dublje glasove privlačnijima i muževnijima, no ti su muškarci imali manju koncentraciju spermija nego muškarci s manje privlačnim glasom (oni s višim glasom).

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo