Olovo i kadmij povezani sa smanjenom plodnošću! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Olovo i kadmij povezani sa smanjenom plodnošću!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako povišena razina kadmija kod žena i visoka razina olova u muškaraca može parovima otežati začeće.

Do ovakvog su zaključka došli američki znanstvenici u čije je jednogodišnje istraživanje bio uključen 501 par koji je pokušavao začeti dijete.

kKadmij je metal koji se koristi u baterijama, metalnim oblogama i plastici. Međutim, najčešći izvor kadmija predstavlja izlaganje dimu cigareta. Uobičajeni izvori izloženosti olovu su stare kuće ofarbane bojama na bazi ovog metala, glazirano posuđe te onečišćeno tlo i voda.

Izloženost tim toksičnim metalima ima brojne negativne učinke na ljudsko zdravlje, uključujući i smanjenu plodnost. Istraživači su otkrili kako žene s povećanom koncentracijom kadmija u krvi imaju 22 posto manju vjerojatnost za trudnoću. Kod muškaraca je vjerojatnost za začeće smanjena za 15 posto sa svakim povećanjem koncentracije olova u krvi.

“Rezultati našeg istraživanja jasno pokazuju kako muškarci i žene koji planiraju imati djecu moraju smanjiti svoju izloženost olovu i kadmiju. To se može postići prestankom pušenja odnosno izbjegavanjem cigareta i nikotinskog dima, te smanjenjem izloženost bojama na bazi olova”, zaključuju stručnjaci.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Chemosphere.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo