Ljepota

Ljepota

Otvoreno o seksualnosti mladih: važnost roditeljskoga utjecaja

Udruga roditelja “Korak po korak” predstavila je rezultate istraživanja o tome razgovaraju li roditelji o seksualnosti s djecom te jesu li mladi danas u riziku. Iako živimo u informacijskome dobu, rezultati pokazuju kako mladi nisu baš informirani te kako je seksualnost još uvijek tabu tema.

Udruga roditelja “Korak po korak” u suradnji s portalom Maloljetni-roditelji.net  raspravljali su o važnosti otvorenoga razgovora o seksualnosti između roditelja i mladih. Naime, kroz mjesec prosinac proveli su dvije ankete: jednu u kojoj je sudjelovalo oko 400 roditelja i drugu u kojoj je sudjelovalo 150 korisnika spomenutoga portala kojima je prosjek godina 18.

Jedan od glavnih, i poražavajućih, zaključaka je taj da mladima nedostaje znanja o seksualnosti. Timu stručnjaka portala Maloljetni-roditelji.net koji čine pravnici, ginekolozi i psiholozi mladi se najčešće javljaju zbog straha od trudnoće. Međutim, psihologinja Silvija Stanić iz udruge “Korak po korak” navela je da se mladi javljaju i s pitanjima o računanju plodnih i neplodnih dana, spolno prenosivim bolestima, seksualnom eksperimentiranju i sl. 

Je li u vašem domu seksualnost tabu?

Utjecaj medija na mlade i seksualnost

Većina roditelja, njih gotovo 80%, smatra da se u školi ne obrađuje dovoljno ova tematika. Isto tako, više od polovice roditelja, njih 61%, smatra da će pomoću razgovora s njima njihova djeca biti pod manjim utjecajem medija o kojima većina ima negativno mišljenje.

Seks danas prodaje sve. Sav medijski sadržaj – od reklama, glazbenih videa, filmova i igrica – je gotovo uvijek seksualiziran. Mlade je jako teško zaštititi od izloženosti takvom sadržaju, a poražavajuće  je što upravo takve nerealne i često gotovo pornografske scene mladima jesu primarni izvor informacija – navela je Stanić.

Da su mladi, unatoč neinformiranosti, seksualno aktivni pokazuju i sljedeći podaci:

Spolni odnos je imalo više od 15% ispitanih, a peting gotovo 97%. Kad se govori o najnižoj dobi stupanja u spolne odnose dečki ulaze s 15, a djevojčice s 14 godina. Oko 65% ispitanika nikada nije stupilo u spolni odnos pod utjecajem alkohola, ponekad 25%, a 1% u spolni odnos ulazi uvijek pod utjecajem opijata. Njih samo 7% je navelo da su im roditelji glavni izvor informacija o spolnosti.

Međutim, podatak koji svakako ulijeva optimizam je taj da je 60% mladih reklo da bi voljelo razgovarati s roditeljima, a roditelji su se uglavnom pokazali kao iznimno otvoreni za razgovor s porukama da mladi u roditeljima trebaju vidjeti svoje najbolje prijatelje i najveću podršku; da ne postoji ništa na svijetu što bi moglo ugroziti povezanost između roditelja i djeteta i sl.

Važno je voditi razgovor primjereno razvojnoj dobi djeteta. Iako tema seksualnosti izaziva nelagodu, potrebno je roditeljima davati pomoć i poticati ih na razgovor. Također, razgovor o seksualnosti ne treba biti jedan veliki razgovor, nego kontinuirani razgovor tijekom cijeloga odrastanja. – poručuju iz udruge “Korak po korak”.

Zašto mladi ne koriste zaštitu i koja ih pitanja u vezi seksualnosti najviše muče?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo