Tableta za 'dan poslije': kako ju pravilno upotrijebiti? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Tableta za ‘dan poslije’: kako ju pravilno upotrijebiti?

Pakiranje postkoitalne kontracepcije uključuje samo jednu tabletu. Međutim, važno ju je primijeniti do 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Hitna kontracepcija je samo u tom slučaju iznimno učinkovita u sprječavanju trudnoće.

Tabletu za “dan poslije” uzmite što prije. Što prije to bolje.

Što ranije popijete tabletu, to su veći izgledi za sprječavanje trudnoće. Kako biste osigurali maksimalnu učinkovitost, tabletu pokušajte uzeti u roku od 24 sata. Imajte na umu da djelotvornost tablete za “dan poslije” ovisi o tome koliko je sati prošlo od nezaštićenog spolnog odnosa:

  • u roku od 24 sata – djelotvornost: 95 posto
  • između 25-48 sati – djelotvornost 85 posto
  • između 49-72 sati – djelotvornost 58 posto

Ako ste zabrinuti zbog moguće neplanirane trudnoće, važno je djelovati odmah, a ne odgađati primjenu postkoitalne kontracepcije.

Koliko se često smije uzeti tableta za “dan poslije”?

Hitna kontracepcijska tableta nije namijenjena za redovitu upotrebu, zbog visokog sadržaja hormona. Stoga ju treba primjenjivati samo u hitnim slučajevima. Međutim, imajte na umu da postkoitalna kontracepcija ima puno manje nuspojava i zdravstvenih rizika od tzv. tablete za kpobačaj ili izazvanog prekida trudnoće u bolnici.

Općenito govoreći, tableta za “dan poslije” bi se trebala uzeti samo jednom unutar menstrualnog ciklusa.

Evo i zašto:

  1. Postkoitalna kontracepcija nije toliko učinkovita kao dugoročne kontracepcijske metode. Iako učinkovitost tablete za “dan poslije” unutar 24 sata iznosi 95 posto, redovito uzimanje kontracepcijskih tableta pruža još veću učinkovitost (oko 98 posto).
  2. Hitna kontracepcija može narušiti regularnost menstruacije tijekom mjeseca u kojem je primijenjena. To znači da se menstruacija može pojaviti ranije ili kasnije no obično. Budući da je menstruacija glavni način da otkrijete jeste li trudni ili ne, s redovitom upotrebom postkoitalne kontracepcije biste mogli povećati razinu neizvjesnosti.

Iako ne postoji ozbiljan medicinski razlog za ograničenje uzimanja hitne kontracepcije, te iako nema dokaza za dugoročne štetne posljedice po zdravlje, tableta za “dan poslije” je dizajnirana za hitnu upotrebu.

Što učiniti ako povratite tabletu za “dan poslije”?

Ako se povraćanje javi unutar 3 sata od uzimanja hitne kontracepcije, morate uzeti drugu tabletu. Ukoliko povratite nakon 3 sata od prvotnog uzimanja tablete, ponovna upotreba postkoitalne kontracepcijske metode više nije potrebna.

Kako saznati djeluje li tableta za “dan poslije”?

Jasan pokazatelj djelotvornosti hitne kontracepcije jest pojava sljedeće menstruacije.

Kada se obratiti liječniku?

  • ako menstruacija kasni više od 5 dana
  • kod pojave intenzivnog ili neobično blagog krvarenja
  • ako se još uvijek brinete zbog moguće trudnoće
  • kod iznenadne ili neobične pojave boli u donjem dijelu trbuha

Napomena: tableta za “dan poslije” izdaje se isključivo po preporuci ginekologa i to putem liječničkog recepta! Njena se cijena kreće oko 200 kn.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo