Ljepota

Ljepota

Vaginalno pomlađivanje za više užitka u intimnom životu

Postoji čitav niz kirurških zahvata u domeni “vaginalne estetske kirurgije” koje se izvode od strane ginekologa, uroginekologa, urologa i plastičnih kirurga. Na koje se sve načine može pomladiti vagina te koji su konačni rezultati, upitali smo dr.med. Josipa Lovrića, specijalista opće kirurgije.

Posljednjih nekoliko godina, razvojem neinvazivnih metoda popularizirao se termin “vaginalno pomlađivanje” kojim se prvenstveno smatraju neinvazivni, estetski zahvati “bez noža” i gotovo bez potrebe za oporavkom, što spada u sve popularnije područje tzv. “in and out” zahvata za koje nije potrebna posebna priprema klijenata niti izdvajanje dodatnog vremena.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih se žene odlučuju na ovu vrstu zahvata?

Dr.med. Josip Lovrić, Poliklinika Bagatin

Najčešći razlozi zbog kojih klijentice traže ovakve zahvate su zbog sindroma vaginalne relaksacije (SVR) i stres inkontinecije. SVR predstavlja gubitak optimalne strukture i arhitekture vaginalnog kanala. Ovaj proces povezan je sa prirodnim tijekom starenja, no posebno je naglašen kod rotkinja kod kojih zbog poroda dolazi do širenja vaginalnog kanala i smanjenja njezinog tonusa sa posljedičnim slabljenjem kvalitete intimnih odnosa te manjkom osjećaja ugode i zadovoljstva uz nedostatnu funkciju žlijezda koje su odgovorne za optimalno vlaženje vagine.

Posebna skupina su klijentice u perimenopauzi gdje zbog nepravilnosti u hormonalnim ciklusima dolazi do istih posljedica kao i kod SVR poznatih kao “vaginalna atrofija”. Kako se s vremenom smanjuje tonus mišića dna zdjelice, posljedično se i vanjsko ušće mokraćne cijevi spušta pa se vrlo često događa da pri naglom porastu tlaka u trbušnoj šupljini (npr. uslijed kašlja ili kihanja) dolazi do nevoljnog otjecanja urina. Sve ovo rezultira osjećajem srama i manjka samopouzdanja zbog čega sve veći broj klijentica pristupa zahvatima vaginalnog pomlađivanja koji su u vrlo kratkom vremenskom periodu postali jako popularni zbog svojih rezultata.

Što se postiže ispiranjem vagine?

Iako se vaginalni kanal može “pomladiti” ispiranjem raznim mlakim otopinama,što nedvojbeno ostavlja dojam čistoće i osvježenja, ostaje upitno koliko takva ispiranja imaju dugotrajnih rezultata budući da osim čišćenja same sluznice ne postoji utjecaj na dublje slojeve koje su sastavni dio vaginalnog kanala.

Može li se vagina pomladiti laserskom tehnologijom?

U medicini 21. stoljeća, napredak laserske tehnologije pronašao je svoj put i prema ovom području pa se na prvo mjesto u zahvatima iz ove skupine danas nalazi tzv. lasersko vaginalno pomlađivanje. Erbium (Erb.YAG) laser svojim djelovanjem direktno potiče zatezanje kolagenskih vlakana te formiranje novih (neokolagenizacija) unutar submukoznog sloja vaginalnog kanala što dovodi do proliferacije i zadebljanja submukoznog i mukoznog sloja, a to za posljedicu ima sužavanje vaginalnog kanala s jedne te poticanje lučenja žlijezda odgovornih za prirodnu lubrikaciju s druge strane.

Dakle kada govorimo o laserskom vaginalnom pomlađivanju, možemo slobodno reći da se radi o vaginalnom obliku face-liftinga.

Tko je idealan kandidat za lasersko vaginalno pomlađivanje?

Idealne kandidatkinje za ovakav tip zahvata su jedno ili višerotkinje, žene u perimenopauzi kao i sve one klijentice koje smatraju da im je opala kvaliteta intimnih odnosa te osjećaju nelagodu i manjak samopouzdanja u intimnom životu.

Sam zahvat je bezbolan, brz i ne zahtjeva lokalnu anesteziju, a izvodi se nakon provedenog ginekološkog pregleda, uvida u uredan nalaz Papa testa, urinokulture te testa na Hep B i C. Sa Erb:YAG laserom potrebno je jedan do dva tretmana unutar 6-8 mjeseci. Poslije zahvata imperativno je suzdržati se od intimnih odnosa naredna 72 sata.

Koliko su pacijentice zadovoljne nakon zahvata pomlađivanja vagine?

Naše klijentice izrazile su svoje zadovoljstvo kako neposredno nakon samog zahvata, tako i nekoliko dana nakon, napominjući da im je isti “vratio vrijeme unazad” te da se osjećaju pune samopouzdanja uz porast užitka u intimnom životu.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo