Ljepota

Ljepota

Za spolnu disfunkciju ima lijeka!

Do sada se na spolnu disfunkciju gledalo kao na isključivo psihološki problem. No, nedavno su znanstvenici otkrili kako su um i materija međusobno isprepleteni.

Spolno ponašanje uključuje faktore poput okoliša, tijela i psihološkog stanja. Tek ako je problem učestao i sa sobom nosi tjeskobu možemo pretpostaviti da se radi o disfunkciji.

4 osnovne vrste spolne disfunkcije kod žena:

1. Spolno pasivna žena ima smanjenu potrebu, odnosno libido. No, ipak je u stanju doživjeti orgazam i uzbuđenost. Uzroci ove disfunkcije obično su stres, depresija ili određeni lijekovi.

Problemi u krevetu2. Žene koje rijetko dožive seksualno uzbuđenje ili vaginalnu vlažnost obično se nazivaju frigidnima. Moguće je da te žene pate od poremećaja ženskog seksualnog uzbuđenja.

3. Nedostatak orgazma vrlo je čest problem. On se smatra disfunkcijom kada žena ne može doživjeti orgazam tijekom spolnog odnosa ili masturbacije.

4. Bol tijekom seksa. Dva najčešća tipa ovog poremećaja su dispareunija (zdjelična ili vaginalna bol) ili vaginizam (spazmi perinealnih mišića koji koče penetraciju). Iako se bol tijekom seksa javlja obično poslije menopauze (zbog smanjene vaginalne vlažnosti), može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi.

Neki od fizičkih uzroka spolnih disfunkcija su dijabetes, pretilost, pušenje, povreda živaca ili disbalans hormona. Emocionalni problemi uključuju depresiju, stres, loše mišljenje o izgledu, seksualno zlostavljanje u prošlosti ili nezadovoljstvo s trenutnom vezom. Kombinacija ovih tegoba može igrati veliku ulogu u spolnim problemima žena. Neki drugi uzroci mogu biti i lijekovi, kao što su antidepresivi.

Većina spolnih problema može se lako izliječiti. Stoga, obratite se svom liječniku. Nećete biti ni prve ni zadnje!

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo