Ljepota

Ljepota

Znate li zaista sve o zaštiti od spolnih bolesti?

Bolesti koje se prenose spolnim
dodirom vrlo su raširene. Zaražen može biti bilo tko. Stoga je
potrebno poduzeti mjere zaštite.

1. Antibiotici mogu poslužiti kao preventiva

Netočno – Bolesti koje se prenose spolnim kontaktom brojne su i međusobno vrlo različite. Zahtijevaju poseban način liječenja. Ne postoji, dakle, način da se bolest spriječi preventivnim uzimanjem lijekova, a posebno ne antibioticima, koji djeluju samo na bakterije.

2. Spolne bolesti se prenose rubljem i nedovoljnom higijenom

parTočno i netočno – Zaraza se u prvom redu širi intimnim kontaktom sa zaraženom osobom, putem sluznice ili ranice na koži. Neke bolesti (kondilomi, molluscum contagiosum, gljivice, svrab…) mogu se prenijeti i ljuskicama kože koje ostanu na rublju. Da se spriječi taj način širenja bolesti, oboljela osoba trebala bi svoje rublje posebno iskuhavati. Zaraza uporabom zajedničkih nužnika gotovo je isključena, jer se bakterije uzročnici tih bolesti razvijaju u toplom i vlažnom ambijentu kao što se unutrašnjost spolnih organa, usta i grlo. Izvan tijela preživljava ih vrlo malo.

3. Vaginalni i uretralni iscjedak znakovi su spolne bolesti

Netočno – Vaginalni i uretralni sekret može biti znak spolne bolesti, ali i znak upale sluznice. Žene su vrlo podložne promjenama bakterijske flore što ih uzrokuju kontracepcijske pilule, nepravilna prehrana (previše šećera ili previše začinjene hrane), spolni odnosi bez dovoljne vlažnosti vagine te prečesta uporaba sredstava za higijenu intimnih dijelova tijela. Promjene bakterijske flore mogu uzrokovati vaginalni iscjedak. U muškaraca, male deformacije uretre koje uzrokuju zadržavanje mokraće, mogu izazvati upalu. Zbog upale dolazi i do pojave iscjetka.

4. Spolne bolesni mogu uzrokovati sterilitet

virusTočno – Ako se nepravilno liječe, gonoreja, limfogranulom i uretritis mogu se sa spolnih organa proširiti na jajnike ili testise. U tom slučaju posljedica je sterilitet.

5. Uporabom prezervativa sprječava se zaraza

Točno i netočno – Na žalost, prezervativ ne jamči potpunu zaštitu od zaraze premda je najvažniji način zaštite od bolesti ako se upotrijebi prije spolnog odnosa. Neke bolesti kao kondilomi, genitalni herpes i molluscum contagiosum, ne prenose se samo dodirom spolnih organa, već i dodirom oboljelog dijela s kožom koja je makar i mikroskopski ozlijeđena. U tim slučajevima prezervativ neće spriječiti zarazu.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo