Ljepota

Ljepota

Kako odabrati pravi model tenisica?

Neadekvatna obuća prilikom bavljenja sportom može biti uzrok ozbiljnih pa i trajnih ozljeda, a nakon nekog vremena i problema kralježnicom, cirkulacijom, srcem…

Nakon što sam iznemogla, na rubu nesvjestice i povraćanja po prvi puta izašla iz dvorane u kojoj se odvijao intenzivan aerobni trening, prišao mi je trener upitao me kako je bilo i sviđa li mi se. Samo sam potvrdno klimala glavom jer još uvijek mogla doći do daha kako bi rekla nekoliko suvislih riječi.

Njegov pogled zaustavio se na mojim platnenim prastarim tenisicama koje su još prije pet godina dale svoje, ali eto, za ovu priliku izvukla sam ih negdje iz dubine ormara. Rekao mi je ako planiram nastaviti s vježbanjem da bi trebala nabaviti prave tenisice za vježbanje u dvorani.

Mjesec dana poslije, nakon bolnih tabana, neobjašnjivih grčeva u listovima i tabanima za vrijeme vježbanja, zaista sam ih i kupila i sada ne mogu bez njih. Nisu bile skupe, nisu čak niti lijepe, ali savršene za ono za što su proizvedene, a to je aerobno vježbanje i dvorani.

Ono što bi trebala biti pouka ove moje kratke i istinite priče je važnost sportske obuće prilikom bavljenja sportom. Nije svaki model tenisice namijenjen za sve sportove, baš suprotno. Različiti modeli tenisica namijenjeni su za različite sportovima i drugim tjelesnim aktivnostima koji se odvijaju na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Neadekvatna obuća prilikom bavljenja sportom može biti uzrok ozbiljnih pa i trajnih ozljeda, a nakon nekog vremena i problema kralježnicom, cirkulacijom, srcem…

Ako već živimo u 21. stoljeću i u potrošačkom društvu, onda nema razloga zašto ne biste mogli nabaviti tenisice koje su upravo namijenjene za sportsku aktivnost kojom se bavite.

Što odabrati?

Pitanje koje se postavlja kada je u pitanju kupovina tenisica za bavljenje određenom sportskom aktivnošću je kakve one moraju biti? Koji model tenisica je namijenjen primjerice za trčanje, hodanje, sportove u dvorani i tako dalje…? Potražili smo odgovore na ta pitanja.

Tenisice za trčanje

Tenisice za trčanje na duge staze ne zahtijevaju mnogo potpore s bočne strane, one su dizajnirane na način da najveću potporu daju predjelu tabana na kojima je sav teret. Đonovi tenisica za trčanje moraju imati svojstva da ublaže, odnosno apsorbiraju udarce stopala u tlo. Kao dodatak, većina tenisica za trčanje ima ukomponirani nešto viši predio pete, odnosno imaju višu petu, kako bi se smanjio prijenos napora na tetive, te ima nešto širi prednji dio tenisice oko nožnih prstiju, kako bi se smanjio pritisak na prste prilikom pomaka noge prema naprijed.

Preporuča se da promijenite tenisice za trčanje nakon 500 do 700 pretrčanih kilometara, ovisno o stilu trčanja, težini tijela i podlozi po kojoj trčite.

Tenisice za hodanje

Prilikom hodanja, prvo s čime udarite o zemlju je peta, te onda u polukružnom pokretu preraspoređujete težinu cijelim stopalom sve do prstiju kada ponovno dižete tu nogu u sve iz početka. Zato, kada kupujete tenisice za hodanje trebat će vam fleksibilan đon koji je još više zaobljen nego onaj kod tenisica za trčanje. Također, tenisica za hodanje mora vam omogućavati grčenje i savijanje prstiju. Zamijenite ih nakon 500 do 800 prijeđenih kilometara. Ako pak imate veću tjelesnu težinu, zamijenite ih još i prije.

Tenisice za sprintanje

Kada gledate druge osobe kako sprintaju, imate osjećaj kao da njihove noge jedva dotiču tlo. Naime, kada atletičari sprintaju, oni u biti trče samo po prstima. Upravo zbog toga, dizajnirane su posebne tenisice za sprintanje. Ono što je specifično kod tog sporta je da se sprintanje najčešće događa na trkaćim stazama koje su načinjene od posebne podloge, pa tenisice za sprintanje na prednjem djelu đona imaju malene čepiće ili šiljke koji im omogućavaju bolje prianjanje u uz trkaču podlogu. Također, na prednjem djelu đona nalaze se jastučići koji trebaju ublažiti udarac prednjeg djela stopala i prstiju. S obzirom da sprinteri ne staju na petu, zadnji dio đona je sasvim običan.

Tenisice za sportove na otvorenom

Sportovi kao što su planinarenje i sl. zahtijevaju vrlo kvalitetne tenisice koje omogućavaju različite vrste pokreta – skakanje, trčanje, pokrete sa strane, prema iza… U njima naše stopalo će biti stabilno, mogućnost ulegnuća zloba zbog krivog pokreta noge je smanjena, a teret jednako raspoređen na prednjem i stražnjem djelu stopala, zbog čega će vaše noge biti dulje odmorne. Njihov đon na sebi ima ripne koje trebaju priječiti eventualna proklizavanja po različitim tipovima terena.

Tenisice za sportove na zatvorenom

Mnogi sportovi mogu se trenirati i na otvorenim i zatvorenim prostorima, kao što su primjerice košarka, badminton, tenis, odbojka, nogomet… Ti sportovi igraju na različitim terenima kada su u pitanju zatvoreni odnosno otvoreni prostori, a jedan od osnovnih faktora razlike je što su unutarnji prostori često skliski. To znači da će vam trebati tenisica koja će imati đon koji se dobro drži za podlogu, odnosno ne proklizava. Bez dobrog đona, proklizavat ćete i padati, što može dovesti ne samo do frustracije, nego i ozbiljne ozljede. Osim toga, većina tih sportova zahtjeva gibanje, naprijed, natrag i u stranu. Također, ta vrsta tenisica mora vam pružiti kompletnu zaštitu oko gležnja, zbog čega su neke od tih tenisica blago ili jako povišene.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo