Ljepota

Ljepota

Kako vježbati i izbjeći ozljede – situacije koje najčešće dovode do problema

Proteklo zimsko razdoblje, uskršnji blagdani ali i posljedice pandemije koronavirusa značajno su utjecali na smanjenje tjelesne aktivnosti te samim time brojne građane doveli do neželjenih kilograma, lošijeg zdravlja i forme.

Dolazak toplijih dana idealan je za promjenu loših navika te podizanje razine aktivnosti kako bi prije svega ojačali imunitet i očuvali svoje zdravlje. Cijenjeni magistar kineziologije, stručnjak s višegodišnjim iskustvom u području rehabilitacije i osteopatske manipulacije kralježnice) Matija Jakšić čiji je rad cijenjen kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj Sloveniji pa sve do dalekog Dubaija, donosi ključne preporuke kako pravilno vježbati, a da pritom raznim ozljedama koje prijete ne ugrozimo svoje zdravlje.

Iznimno je važno izabrati primjerenu aktivnost za dob i svoje sposobnosti. Ne precjenjivati svoje mogućnosti i postepeno napredovati u aktivnosti koju smo izabrali. Jednako je važno izabrati primjerenu opremu za aktivnost, konzultirati se sa stručnjakom ili kolegom koji je iskusniji i zatražiti savjet, ističe Matija Jakšić te dodaje: 

„Pripremite tijelo, zagrijavanje i aktivacija mišića neophodni su predradnja za sve fizičke aktivnosti. Završite aktivnost s dobrim rastezanjem i u trenutku kada još uvijek imate energije za to. Čovjek kada je preumoran počinje gubiti fokus i formu pokreta koje izvodi te tu dolazi do pogreške pa tako i ozljede.“

Sve savjete ovog stručnjaka koji u svom bogatom iskustvu iza sebe ima rad s uspješnim profesionalnim sportašima ali i rekreativcima svih dobi, posebnim skupinama i slijepim osobama, zaista je nužno usvojiti prije početka bilo kakve tjelesne aktivnosti kako bismo izbjegli ozljede koje kod rekreativaca dolaze iz širokog spektra.

Tu su uganuća, lomovi i raznorazni udarci što se događaju zbog neopreznosti tijekom izvođenja tjelovježbe; npr. uganuća zgloba ili iskakanje koljena tijekom trčanja ili skokova kod momčadskih sportova ili uklještenja kod pogrešnog izvođenja vježbi s utezima. Često susrećemo i ozljede koje se događaju zbog prijašnjih problema koji se aktiviraju ili pogoršavaju sezonskom rekreacijom. Na primjer, ukoliko imamo ravna stopala i bavimo se trčanjem doći će do raznih bolova u koljenima i leđima ili ukoliko imamo degenerativne promjene u kostima/zglobovima i počnemo dizati utege doći će do novih problema najčešće u kralježnici, upozorava Matija kojem u njegov sportski centar ML Locomotion svakodnevno dolaze rekreativci koji se nisu pridržavali pravila vježbanja bez stručnog vodstva.

Dolaze nam mladi od 12 godina pa sve do starijih ljudi od 80 godina. Dakako da se ozljede razlikuju prema dobi, tako mlađe dobne skupine dolaze s akutnim problemima kao što su uganuća, istegnuća ili neka trenutna uklještenja koja se događaju uslijed krivog ili naglog pokreta, dok stariji dolaze sa problemima koje najčešće vuku godinama i koje su zanemarivali.  Kako se mijenja način života, tako se mijenjaju i ozlijede kod populacije.

Svakom problemu potrebno je pristupiti individualno, a upravo vodeći se ovim principom stručnjak Matija Jakšić razvio je specifičan koncept koji se u svojoj osnovi sastoji od masaže, manipulacije, korektivnih vježbi i vježbi disanja te po potrebi mehaničkim pomagalima kao što su elektrostimulacija i ultrazvuk. Ovisno o tegobi prilagođava se i metoda koja je najprimjerenija. Na ovaj način većinu tegoba rješava se u kratkom vremenu, no to svakako nije niti rješenje niti opravdanje za nepravilno izvođenje tjelesnih aktivnosti koje prvenstveno i dovode do problema.

„Najbolje bi bilo da se više bavimo prevencijom a manje rehabilitacijom i na taj način uštedimo mukotrpno vrijeme a i novac,“ zaključuje Matija Jakšić.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo