Ljepota

Ljepota

Koliko kardio vježbi je potrebno kako biste gubili kilograme?

Kada odlučite krenuti u teretanu i izgubiti na tjelesnoj težini morate prvo razraditi plan vježbi i prehrane.

Kako biste pravilno mršavili morate uz pomoć kardio vježbi trošiti kalorija više nego što ih unosite. Uvijek se možete obratiti osobnim trenerima za plan prehrane, a danas postoje razne aplikacije koje će vam pomoći odrediti vaše dnevne obroke.

Američki Institut za zdravlje preporučuje najmanje 30 do 45 minuta vježbe s umjerenim intenzitetom tri do pet dana u tjednu. Kako bi se tijelo bolje oporavilo pokušajte svaki dan mijenjati intenzitet vježbi.

Načini vježbanja

Vježbe s visokim intenzitetom obično su one u kojima na 70 do 90 posto maksimalne brzine otkucaja srca, odnosno to je onda kada se osjećate kao da ne možete izreći više od dvije, tri riječi u minuti. Vježbanje umjerenoga intenziteta je oko 50 do 70 posto maksimalne brzine otkucaja srca i omogućuje vam da kažete par rečenica dok vježbate.

Kako biste postigli bolje rezultate, a istovremeno se osjećali dobro, a ne bolno i umorno, trebali biste trčati ili voziti bicikl dvije minute brzo i žustro, a zatim dvije minute laganije i mirnije. Ponavljajte tako 20 minuta do pola sata. Nakon ciklusa ovih vježbi možete raditi i vježbe dizanja ili čučnjeve, sklekove i plank. Kako bi vam se mišići zagrijali, a da se ne umarate previše.

Laganije vježbe poput hodanja ili jogginga trebali biste odrađivati češće sa dužim intervalima. Neka vježba traje 45 minuta do sat vremena. Zapravo, kardio vježbe najviše ovise o vašim mogućnostima. Nemojte odmah počinjati brzo i žestoko nego krenite polako. Pustite da vam se tijelo privikne na treninge i napor, a onda s vremenom pojačajte treninge. 

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo