Najmlađem sportskom penjaču je pet godina! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Najmlađem sportskom penjaču je pet godina!

Znate li da je Hrvatska bila domaćin četvrtog po redu međunarodnog natjecanja u sportskom penjanju? Ili da je Zagreb uvršten među pet gradova na svijetu u kojima je održano dvoransko natjecanje u penjanju?
Saznajte sve o ovom adrenalinskom sportu ususret četvrtom penjačkom natjecanju Fothia Boulder Open.

“Penjanje je veza na duge staze, putovanje koje neprestano traje. Ako mu posvetite dovoljno vremena, zabavljat ćete se kao nikada u životu”, rekao je Chris Sharma, jedan od najboljih svjetskih penjača. Uvjerite se u istinitost njegovih riječi već sutra, na četvrtom po redu Fothia Boulder Open penjačkom natjecanju, koje će se sutra (18. listopada) održati na Zagrebačkom Velesajmu (paviljon 25 na katu), s početkom u 10 sati.

Sportsko je penjanje relativno nepoznat sport u Hrvatskoj, a “njegova zajednica” broji oko 1500 aktivnih penjača. Unatoč prilično maloj brojci, ne nedostaje entuzijazma i želje za promocijom ovog specifičnog sporta koji nudi mnoštvo mogućnosti i u ljudima budi posebnu strast i ljubav koja nerijetko traje do kraja života. Ako želite saznati sve o sportskom penjanju i vidjeti penjače u akciji, idealna je prilika Fothia Boulder Open. Upravo smo u povodu ovog događaja razgovarali s Ivanom Pevcom, jednim od organizatora i voditelja sportsko-penjačke dvorane Fothia.

Ivan Pevec, voditelj dvorane Fothia

Kako izgleda sportsko penjanje u Hrvatskoj?

Sportsko penjanje u Hrvatskoj, kao i u svijetu, doživjelo je svoj procvat 1980-ih. Malo je poznata činjenica da je 1986. godine na Marjanu, na prirodnoj stijeni, održano penjačko natjecanje Marjan ’86, četvrto po redu penjačko natjecanje u svijetu. Tri godine kasnije, 1989., u Zagrebu je u Dom Sportova održano i natjecanje na umjetnoj stijeni pod nazivom Art Rock ’89, čime je Zagreb uvršten među pet gradova na svijetu u kojima je održano dvoransko natjecanje u penjanju. Trenutno u Hrvatskoj djeluje 20-ak sportsko penjačkih klubova iz svih dijelova zemlje koji ukupno broje 1500-2000 članova. Većina njih su iskreni i doživotni zaljubljenici kojima je ovaj sport postao način života te koriste svaku priliku za penjanje, svoje slobodno vrijeme i novac kako bi organizirali natjecanja, uredili već postojeća i omogućili nova penjališta kako u prirodi, tako i u dvoranama.

Koje su zdravstvene dobrobiti sportskog penjanja?

Zdravstvene dobrobiti su mnogostruke jer osim što povećava dinamičku snagu mišića, njihov tonus, izdržljivost i fleksibilnost, razvija ravnotežu i koordinaciju, a kontinuirano bavljenje ovim sportom povećava i mentalni fokus, samokontrolu, samopouzdanje, sposobnost rješavanja problema i kreativnost. Sportsko penjanje je također i aerobna aktivnost te pridonosi smanjenju i održavanju tjelesne težine (u jednom satu penjanja može se potrošiti i preko 700 kalorija), a mogućnost penjanja u prirodi uvelike pridonosi smanjenju stresa. A kada svemu tome pridodamo i činjenicu da se sportsko penjanje može trenirati u više disciplina, u dvorani ili u prirodi, uz trenera, u društvu ili individualno, jasno je da se ne radi o uobičajenom sportu.

Mogu li se njime baviti svi?

Penjanje je zaista sport kojim se mogu baviti svi. U SPK Fothia treniraju penjači svih životnih dobi, fizičke spreme, spola i zanimanja. Naš trenutno najmlađi član ima pet godina! Zanimljiv je i podatak da je najstariji penjač na svijetu 1999. godine popeo stijenu visine 762 metra u svojoj 81. godini! Također, u sklopu sportsko penjačkih natjecanja održava se i natjecanje u parapenjanju koje svake godine broji sve više natjecatelja.

Možete li nas upoznati s natjecanjem Fothia Boulder Open?

Prvo Fothia Boulder Open natjecanje održano je 2009. godine prilikom otvorenja prve penjačke dvorane sportsko penjačkog kluba Fothia.

Okupilo se oko 90 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije, a prvo mjesto u muškoj i ženskoj kategoriji zauzela je obitelj Kruder iz Slovenije. Bilo je to do tada vjerojatno najveće penjačko natjecanje ikada održano u Hrvatskoj, u tada, najvećoj dvorani u zemlji. Fothia Boulder Open je međunarodno natjecanje otvorenog tipa, dakle mogu se prijaviti svi, bez obzira na penjačke sposobnosti. Natječe se u dvije kategorije, hobby i pro, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Cilj je popeti što više zadanih problema na stijeni u određenom vremenskom periodu. Finale natjecanja se održava isti dan, nakon što se postave posljednja četiri najteža problema.

Ove godine očekujemo oko 200 natjecatelja, a unatoč bogatom fondu nagrada, većina penjača na ovo natjecanje dolazi kako bi odradili dobar trening, zabavili se i družili s ostalim penjačima iz cijele zemlje i regije.

Uvjerite se sami kako je to izgledalo 2010. godine – OVDJE.

Karmen Pužar
Foto: Luka Tambača

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo