Nikada ne vježbate? Evo dobrog razloga zašto biste odmah trebali početi - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Nikada ne vježbate? Evo dobrog razloga zašto biste odmah trebali početi

Shutterstock

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj od najranije dobi te pridonosi očuvanju i unapređenju zdravlja tijekom cijelog života.

Redovitim tjelesnim aktivnostima potičemo rad mišića i njihovu pravilnu funkciju primarno zaduženu za zdravlje lokomotornog sustava. Koliko je tjelesna aktivnost važna za očuvanje zdravlja govori i zastrašujuć podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upravo neaktivnost smjestila na 4. mjesto rizičnih faktora koji uzrokuju smrt u svijetu, a veliki dio tih smrti može se prevenirati ili spriječiti.

Zašto je tako teško izgubiti kilograme kada napunite 40 godina?

Prema podacima znanstvenih studija čak 48% muškaraca i 52% žena nedovoljno je aktivno. Kada u ovim podacima oduzmemo osobe koje redovito tjelesno vježbaju tri do četiri puta tjedno brojka raste na 88%, a činjenica je da čak 91% je onih koji neredovito vježbaju i nisu aktivni više od 5 dana u tjednu. Nevjerojatno djeluje podatak da je danas u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te ukoliko se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna.

Tjelesna aktivnost i zdravlje naziv je međunarodne konferencije koja se od 24. do 27. lipnja održava u Hrvatskoj, a na kojoj će svjetski stručnjaci predstaviti najnovije rezultate istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje tijekom cijelog života.

Utjecaj tjelesne aktivnosti na žene i muškarce

Ugledne goste predvodi prof. James Skinner, počasni član Međunarodnog saveza kineziologa (IASK) i profesor na američkom Indiana Sveučilištu. Skinner će na ovogodišnjoj konferenciji predstaviti rezultate usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti na žene i muškarce te otkriti koji različiti faktori imaju veliku ulogu kod uspješne zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti kod žena, a koji kod muškaraca.

6 osvježavajućih napitaka koji će smanjiti obujam struka

Američkom stručnjaku pridružit će se i prof. Han C G Kemper s nizozemskog Sveučilišnog medicinskog centra i Instituta za istraživanje zdravlja. On će sudionicima konferencije predstaviti utjecaj tjelesne aktivnosti na razvoj djece, gustoće i čvrstoće njihovih kostiju te zdravlja od najranije dobi i tijekom cijelog života.

Međunarodna konferencija Tjelesna aktivnost i zdravlje održava se u Poreču u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu, a pod znanstvenim pokroviteljstvom Međunarodnog saveza kineziologije (International Association of Sport Kinetics). 

Zbog stresa se debljate i to nema nikakve veze sa pretjeranim unosom hrane

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo