Ljepota

Ljepota

Otkrivamo tajnu zategnutog tijela 48-godišnje Courtney Cox

Osobna trenerica Courteney Cox otkriva tajne koje vi sami možete primijeniti kako biste izgledali vitko i mladoliko.

Za neke ljude čini se kao da je vrijeme stalo. Desetljeća prolaze, a oni ostaju (relativno) isti. Jedna od njih je i Courtney Cox, nam najpoznatija kao “Monica” iz Prijatelja. Njoj je 48 godina, no kada joj pogledate tijelo – na njemu bi joj mogle pozavidjeti upola mlađe žene.

Istina, ona ima novaca da si priušti osobnu trenericu, no vježbati i paziti na prehranu svejedno mora sama. A kad već govorimo o osobnoj trenerici, žena koja popularnu “Monicu” dovodi u formu je Michelle Lovitt, koja je trenirala zvijezde kao što su Julianne Moore, David Duchovny i Kiefer Sutherland. Upravo je Michelle za svjetske medije odlučila progovoriti o svojim najboljim savjetima za postizanje vitke linije i zdravog tijela, zbog kojih je i postala jedna od najtraženijih osobnih trenerica na svijetu.

Kada govorimo o vježbanju, jesu li poznate zvijezde drugačije od “običnih” ljudi?

“Svi ljudi su fiziološki građeni isto. No, poznate osobe stalno moraju biti pred kamerama i često u veoma oskudnoj ili pripijenoj odjeći, pa imaju veću potrebu i želji izgledati što bolje, a samim time i više i redovitije vježbati, te se pravilno hraniti”, kaže Michelle.

“S pritiskom da budete savršeni nije se uvijek lako nositi, čak i za odvažne i lijepe zvijezde. Ja sam radila s najljepšim tijelima na svijetu i svi oni imali su nešto što na sebi što su željeli poboljšati”, dodala je Lovitt.

Međutim i poznate osobe su samo ljudi. I oni bi nekada, nakon 14-satnog snimanja filma, i kada je još uz to hladno i kišovito vani, radije ostali u krevetu i jeli palačinke za doručak – ipak oni to gotovo nikada ne čine, ističe Lovitt. Oni su profesionalci i znaju da je to sve dio njihovog posla.

Može li se prosječna žena trebala uspoređivati s Courteney Cox, bez udarca njezinom egu?

“Courtney je u stvari prelijepa i bez trunke šminke”, kaže Michelle i dodaje: “Zaista, pogledajte samo njene paparazzi fotografije s plaže ili u vodi. Ona je prirodno sitno građena i veoma je aktivna. A prosječna žena bi se trebala uspoređivati samo sa sobom. Ako se ona ne osjeća dobro u svojoj koži, uspoređivanje s nekim tko je jak, lijep i samopoudzdan, definitivno joj neće pomoći da poboljša svoje samopoštovanje”.

Michelline tajne poboljšavanja efikasnosti treninga

Ako želite tijelo kao Courtney Cox, bit će vam potrebni disciplina i dosljednost. Nažalost, bez toga neće ići, jer i onda sama redovito i veoma intenzivno vježba, te pazi na prehranu. No ako ste i vi takvi, ali svejedno ne vidite rezultate kakve biste htjeli, Michelle Lovitt otkriva svoje tajne:

Pazite da pijete dovoljno vode. Ključ kvalitetnog vježbanja je hidratacija. Ako vježbate da biste sagorjeli suvišno salo – konzumirajte najmanje dvije litre vode dnevno, plus dodatnih pola litre za svaki sat aktivnosti umjerenog intenziteta, još više ako se radi o intenzivnom treningu. Dozvoljena su i niskokalorična izotonična pića.

Investirajte u pulsmetar (uređaj koji mjeri otkucaje srca prilikom opterećenja).

Kod vježbanja važno je to činiti točno određenim intenzitetom, a tome pak možemo voditi računa pomoću praćenja otkucaja srca – odnosno broj otkucaja moramo držati na određenoj razini. Tipično, ciljana zona je negdje između 60 i 85 posto od vaše maksimalne frekvencije srca – što predstavlja najveći broj otkucaja kojim vaše srce može kucati u minuti.

Koja je vaša maksimalna frekvencija srca? Najpreciznije da to saznate jest da vam je izmjeri profesionalna osoba kao što je liječnik ili specijalist za treninge (osobito kardio treninge). Međutim, popularnija metoda je da – muškarci oduzmu svoju dob od broja 220, a žene da oduzmu dob od broja 226. Imajte na umu da vam ova formula daje samo procjenu vrijednosti. Vaša stvarna maksimalna frekvencija može biti čak 15 otkucaja viša ili niža. Ova se formula uglavnom primjenjuje na aktivnosti pri kojima stopalima dotičete tlo. Da bi odredili vaš maksimum za bicikl oduzmite od dobivene vrijednosti pet, za plivanje oduzmite vrijednost 10.

Početnici bi se trebali držati donjeg kraja ciljane zone tako da mogu izdržati dulji vremenski period vježbanja uz manje izglede da će se ozlijediti. S vremenom, kako ste sve više fit, sigurno ćete željeti odraditi koji od vaših aerobnih treninga u području srednjeg ili gornjeg dijela vaše ciljane zone. Ipak, pazite da ne pretjerate – istraživanja su pokazala da osobe koje preintenzivno vježbaju – iznad 85 posto – osobito u početnim fazama treninga, puno brže odustaju i ne odrade posao do kraja, skloni su ozljedama i razvit će negativan stav prema vježbanju. Ciljajte na 20 do 60 minuta neprekidnog vježbanja,

Klonite se ugljikohidrata. Ali ne uvijek – samo 60 minuta prije kardio vježbi. Ako konzumirate ugljikohidrate, važe tijelo ispušta inzulin koji pomaže supresiju lipaze, što znači da vaše tijelo ne koristi masnoće kao gorivo. Zato odložite pecivo i odlučite se radije za tvrdo kuhano jaje.

Uzimajte dovoljno proteina. Jedite barem jedan gram proteina po svakom kilogramu vaše ukupne kilaže. Ovo će osigurati da održavate tonus mišića, a to pak će zadržati rad metabolizma na visokoj razini, čime ćete trošiti više kalorija i brže gubiti kilograme.

Jedite doručak svaki dan. Osobe koje jedu obilan doručak konzumiraju manje ukupnih kalorija tijekom dana od onih koje to ne čine.

Poznate osobe dobivaju komplimente, a ne slatkiše

Michelle Lovitt svoje klijente, kada dobro odrade posao, nagrađuje komplimentima, koje ne dijeli šakom i kapom. “Oni znaju koliko sam ponosna na njih i ne bi sabotirali to komadom pizze ili kolača”.

No, s obzirom da potpuno odricanje nikad nije opcija, čak i ona dozvoljava mala odstupanja od dijete, kao što su čaša ili dvije vina ili komadić ili dva tamne čokolade. “Samo nemojte popiti cijelu flašu ili smazati cijelu čokoladu!”, poručuje ona.

Izvor: Žena.hr
Foto: hq-celebrity.com, arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo