Ljepota

Ljepota

Postoji li bonton u teretani?

Kako odlazak u teretanu može osigurati rezultate i postati pravo zadovoljstvo? Postoje li “prekršaji” koje vježbači rade u fitnes centru? Kakav je bonton u teretani? Odgovore donosi viša trenerica fitnesa Josipa Bošnjaković.

Prije nego li se odlučite postati članom nekog fitnes centra ili odlučite vježbati u teretani, bilo bi dobro da se upoznate s nekoliko pravila da bi što bolje, zdravije i kvalitetnije vježbali.

Čiste tenisice su osnovne

Prva i osnovna stvar vezana za teretanu je da dolazite isključivo u čistim tenisicama koje ne moraju biti nove, ali moraju biti udobne. Pri odabiru tenisica ne morate se voditi zadnjim modnim trendovima niti birati marke što zna biti greška svih početnika. Važno je odabrati model koji odgovara ovom tipu vježbanja, a uz to je bitna i odjeća. Ona bi trebala biti pamučna kako biste se manje znojili, a odjeća prije sušila.

Danas u ponudi postoje dryfit materijali, ali iz vlastitog iskustva mogu reći da se ne suše brzo, a uz to se brže usmrdite jer su od poliestera. Naglasak bi bio na čistoj majici za svaki trening, bez obzira koliko puta se prethodno osušila. Nemojte si dozvoliti da ljudi u teretani od vas bježe zbog neugodnih mirisa. Vjerujte mi da se svaki neugodan miris u teretani osjeti.

Znate li gdje vam je ručnik?

Sljedeća bitna stvar za vas je svakako ručnik. Njega koristite u svakoj situaciji, bilo da ležite na spravi ili stojite. Ručnik je obavezan dodatak prilikom izvođenja svake vježbe. Ako koristite sprave poput štangi kada radite čučanj, ručnik stavite oko vrata. Tako vaš znoj ostaje na vašem ručniku, a ne na spravi koju će iza vas netko koristiti. Na taj način ćete smanjiti rizik od prenošenja mogućih bakterija, gljivica ili nekih drugih kožnih oboljenja. Nikad ne znate tko sa sobom može nešto donijeti, a da toga ni sam nije svjestan. Nepotrebno je naglašavati kako taj ručnik za svaki trening mora biti čist.

Tijekom treninga vodite računa da uvijek koristite istu stranu ručnika, tj. onu koju ste namjenili na lice i suprotnu za spravu. Orijentaciju vam može olakšati etiketa na ručniku ili rub šivanja prema kojem vidite stražnju ili prednju stranu ručnika. To je moja metoda, ali ako imate bolju – samo dajte.

Izbjegnite dehidraciju: voda glavu čuva

Znojite se i gubite tekućinu! Uz navedeno potrebna vam je i bočica s vodom ili bilo kojom drugom tekućinom. Svakako se potrudite da bočica uvijek bude uz vas dok vježbate da se ne biste doveli u situaciju da slučajno žicate nekog da vam da gutljaj (jer sam i to doživjela). Tekućina prilikom vježbanja vam je potrebna kako bi izbjegli moguću dehidraciju.

Pospremite za sobom

Sljedeća stvar je kultura pospremanja koja podrazumijeva da spremate utege ili rekvizite koje ste koristili na svoje mjesto. Kad odradite neku vježbu u kojoj ste koristili dodatne utege, vratite ih na mjesto gdje ste ih i našli. Ako natrpate štangu (svejedno koju: za čučanj, za biceps, za prsa), po završetku vježbanja skinite utege s nje te ih vratite na stalak na kojem ste ih našli. Ako koristite slobodne utege za biceps, triceps ili svejedno za koju mišićnu skupinu, vratite ih na mjesto s kojeg ste ih uzeli. Ne dozvolite da netko od vježbača po teretani traži neku bučicu ili deset minuta svog vremena troši na spremanje i raščišćavanje sprave kako bi mogao nastaviti vježbati. Isto tako vjerujem da bi i vas živciralo kad tražite utege koji nisu na svom mjestu.

Na spravama vježbate

Bitna stvar u teretani je koliko se vremenski zadržavate na spravama i kako ih koristite. U teretanu ste došli isključivo zbog vježbanja, a ne odmaranja na spravama ili još gore zapričavanja s nekim što ste baš taj dan kupili na sniženju ili kako večeras idete na koncert. Navedeno uvijek možete obaviti dok čekate nekog da završi s vježbanjem na spravi koju vi čekate. Dakle, na spravama vježbate, a nakon vježbanja uzmete svoj ručnik i vodu te se pomaknete sa sprave. Budite obzirni prema drugima jer će tako i drugi biti obzirni prema vama.

Pitajte trenera

I za kraj ono što je najvažnije, a to je ispravno korištenje sprava. Naime, većina početnika ima sram od neznanja. Aiko se do sada niste susretali s ovim tipom vježbanja, normalno je da niste ni upoznati s tim. Stoga, radi spriječavanja mogućih ozljeda, uvijek je bolje pitati stručnu osobu u teretani. Kako biste sačuvali sebe i svoje zdravlje, bolje je da se ne ustručavate postaviti i više pitanja ako je to potrebno.

Ozljede u teretani uobičajene su i znaju se pojaviti dan ili dva nakon samog vježbanja. Stoga da ne bi došlo do situacija iznenadnih bolova u mišićima, bolje je da se educirate o načinu vježbanja. Do pada motivacije i razočaranja u “bačeni novac na opremu“ može doći ako nekvalitetno vježbate i postanete frustrirani bolovima koje je lako izbjeći ako pitate svog trenera. Ne sramite se pitati, ako je potrebno i sto puta. Vaš trener je jedina stručna osoba u teretani koja vam uvijek može pokazati način vježbanja i pružiti dobar savjet.

Ključan dio vježbanja je rad na spravi, a prije nego što započnete s vježbanjem, trener vas treba dobro uputiti u način korištenja sprave. Za vježbanje u teretani od velike je važnosti da naučite kako koristiti pojedinu spravu i za koji dio vašeg tijela. S ciljem da što bolje i više vježbate za svaku pomoć možete se obratiti treneru u teretani te vam za to nije potreban nikakav privatni trener ili nešto tome slično.

Svaka teretana za koju ste platili članarinu na raspolaganje vam stavlja stručnu osobu na koju se uvijek možete pouzdati. Cilj tog uloženog novca je vidljiv rezultat.

Da biste se osjećali bolje i bili zadovoljni sami sobom, trebate u kontinuitetu vježbati, a to možete jedino kvalitetnom izvedbom svake vježbe na spravi. Vjerujte mi, nakon kvalitetnog vježbanja rezultati će se pojaviti. Ne samo da će biti vidljivi nego ćete se i bolje osjećati. Bit ćete zadovoljniji samim sobom te uloženim vremenom i novcem. Zadovoljstvo postignutim rezultatima vježbanja odrazit će se i na vašu razinu samopouzdanja, a kad to osjetite nećete moći stati. Odlazak u teretanu za vas će postati pravo zadovoljstvo, ljubav, sreća i jedna predivna navika bez koje nećete moći.

Autorica teksta: Josipa Bošnjaković, viša trenerica fitnesa
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo