Ljepota

Ljepota

Što jesti prije, a što poslije treninga?

Vježbanje zahtijeva poseban način prehrane kako bismo nadoknadili izgubljenu snagu. Što treba jesti ako se bavimo intenzivnom fizičkom aktivnošću?

Osobe čiji je tjelesni razvoj završen u punom su naponu snage. Njihove prehrambene potrebe manje su u odnosu na adolescente koji rastu i podložniji su smetnjama i poremećajima. I za odrasle bi bilo najbolje vježbati kasno poslije podne, jer se na taj način može poštivati pravilo “tri sata”. Uravnotežen i zdrav način prehrane tijelu daje potrebnu količinu energije i najvažnije hranjive sastojke.

Zajutrak

Ako se sportom možete baviti samo u podnevnoj pauzi za ručak, tada zajutrak mora biti obilan. Nije toliko važno što ćete izabrati za zajutrak – prepečenac s maslacem i marmeladom, žitne pahuljice, uštipke uz mlijeko, čaj, kakao. Važno je da je zajutrak obilan kako biste lakše podnijeli sve napore tijekom dana.

Užina

Tijekom prijepodneva trebalo bi odvojiti desetak minuta i pojesti nešto lagano što će olakšati tjelesne napore, a neće opteretiti želudac: voće, paketić krekera ili jogurt daju tijelu energiju i brzo se probavljaju.

Poslije sporta

Ne preporučuje se jesti prije bavljenja sportom – sve bi ostalo u želucu – ali nakon vježbanja potrebno je nešto pojesti. Treba izbjegavati sendviče, posebno one s prilozima. Idealna bi bila porcija miješane salate (tunjevina, mozzarella, šunka, krastavci…). Obrok mora biti lak za probavu i pomoći čišćenju organizma.

Sokovi bolji od vode

Kretanjem gubimo određenu količinu tekućine, mineralnih soli i vitamina. Ako je tjelesni napor bio umjeren, dovoljno je popiti dvije do tri čaša vode. Poslije napornog vježbanja bolje je popiti voćni sok, jer ćemo tako tijelu nadoknaditi izgubljene vitamine i mineralne soli.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo