Ljepota

Ljepota

Svaka peta žena ne vježba zbog – grudi!

Mnogo je isprika za nevježbanje: ne možemo izdvojiti dovoljno vremena za odlazak u fitnes centar, nemamo dovoljno novca za redovitu članarinu, prehlađeni smo, boli nas vrat/leđa/trbuh… No među češćim razlozima za nevježbanje su – grudi!

Naime, svaka peta žena ne želi vježbati zbog svojih grudi! Do ovog su zaključka stigli britanski istraživači koji su anketirali 240 ispitanica i rankirali njihove glavne razloge za odustajanje od vježbanja.

Na prvom mjestu isprika bio je nedostatak energije. Slijede ga nedostatak vremena, zdravstveni problemi i grudi. Točnije, većina ispitanica se ne želi upuštati u vježbanje jer ne mogu pronaći pravi sportski grudnjak za sebe. Ako ste mislili kako je to isprika samo za obdarene dame, prevarili ste se – žene svih veličina poprsja imale su isti problem!

“Ovo najnovije istraživanje je ključno jer pokazuje kako su grudi bitan faktor za razmatranje kada istražujemo što odvlači žene od thjelovježbe. Imali smo dosta anegdotskih savjeta kako su grudi prepreka za vježbanje, ali ovo je prvo istraživanje koje je osiguralo dokaze da one utječi na žensko sudjelovanje u sportu”, komentirala je Emma Burnett u ime Istraživačke skupine za zdravlje grudi Sveučilišta Portsmouth.

“Ako dame ne nose pravi sportski grudnjak, riskiraju oštećenje osjetljivih Cooperovih ligamenata, koji se ne mogu oporaviti. Kada se grudi ne podupiru pravilno, a prisutno je naprezanje ligamenata i kože grudi, to može dovesti do dugoročnog naprezanja i istezanja prirodnog podupiranja grudi, što može prouzročiti trajno oštećenje grudi”, objasnila je Joanna Scurr, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Physical Activity and Health.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo