Ljepota

Ljepota

Tjelovježba donosi mnoge dobrobiti

Mnogi se uhvate u koštac s vježbanjem kako bi istopili suvišne kilograme, no tjelovježba nije samo dobra za mršavljenje. Ona može osigurati zdravlje i ljepotu!

Vježbanjem do ljepše kože

Vježbanjem se pojačavaju cirkulacija i znojenjem, a samim time se koži dostavlja veći broj nutrijenata, dok se istovremeno iz kože izbacuju nečistoće i otpadne tvari. “Zbog svega toga, tjelovježbom možete osigurati mlađu kožu bez crvenila“, dobrobiti vježbanja je nahvalila dr. Eudene Harry, autorica knjige “Živite mlađe u osam jednostavnih koraka“.

Budite sretni!

Vježbanjem se oslobađaju endorfini – kemikalije u mozgu koje mogu poboljšati vaše raspoloženje i učiniti vas sretnijima. Ujedno raspršuju stres, pojačavaju samopoštovanje i samopouzdanje. “Također je ustanovljeno da vježbanje povećava neurotransmitere, poput serotonina i dopamina, koji su odgovorni za prirodno opijanje te omogućuju bolji san“, objasnila je Harry. Prilično dobro za pola sata znojenja, zar ne?

Spriječite zatvor

Tjelesna aktivnost pojačava kontrakcije stjenke crijeva, što može olakšati prolazak hrane kroz probavni trakt i smanjiti trajanje ovog procesa.

Važno je napomenuti kako bi vježbači trebali pričekati sat do dva nakon jela prije nego li treniraju. U suprotnom mogu krv “povući“ iz probavnog trakta, gdje je potrebna, u mišiće i na taj način oslabiti peristaltiku, tj. usporiti probavu.

Spriječite osteoporozu

Hodanje, plesanje, dizanje utega, trčanje, pa čak i joga, predstavljaju oblike vježbanja koji pomažu ojačati naše kosti. Naime, kod njih se kosti prilagođavaju utjecaju naše težine i mišićima na način da tvore više koštanih stanica te tako ojačavaju kosti i povećavaju njihovu gustoću. Iako je bitan naš ulog do kraja 20-ih godina u strukturu kostiju, pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom možemo malo utjecati na izgled našeg kostura. Gustim i jakim kostima možete smanjiti rizik od prijeloma, osteopenije i osteoporoze.

Obranite se od bolesti

“Tjelesna aktivnost povećava brzinu kojim protutijela prolaze kroz krvotok, što rezultira boljim imunitetom protiv bolesti. Povećana temperatura koju imamo za vrijeme umjerenog vježbanja otežava preživljavanje određenih upala u našem tijelu“, objasnila je Harry.

Znojenjem do boljeg seksa

Istraživanja su pokazala da redovito vježbanje, osobito čučnjevi i iskoraci, povećavaju razinu testosterona u tijelu. Budući da ovaj hormon igra ključnu ulogu u seksualnoj želji i performansama, poboljšana razina testosterona znači – odličan seks.

Bitno je naglasiti kako ne biste smjeli pretjerati s intenzitetom i učestalošću vježbanja, baš kao i kod većine stvari u životu. U suprotnom nećete uživati u ovim zdravstvenim dobrobitima.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo