Ljepota

Ljepota

U kojoj dobi dolazi do manjka esencijalnih nutrijenata i kojih točno?

Shutterstock

Iako smo često “robovi loših navika”, postoje brojni mehanizmi kojima možemo usvojiti kvalitetne i zdrave navike.

Poznato je da je potreban 21 dan kako bi se neka navika usvojila, no važno je ipak biti svjestan i uporan dok navika ne postane dio našeg nesvjesnog uma i načina na koji živimo.

Osobni treneri iz Boksačkog kluba Sveti Mihael, Ivan Šikićem (IG @bk.sv.mihael) i Ivana Lončarević (IG @fitness_mom1002) već dugi niz godina vjerno pomažu brojnim klijentima, ne samo u vježbanju i održavanju kondicije, nego i s brojnim nutricionističkim savjetima vezanima za prehranu, dodatke prehrani i općenito smjernicama za zdraviji i kvalitetniji život.

Od ovog zanimljivog privatno-poslovnog para svi možemo ponešto naučiti i donijeti nove proljetne odluke.

Kako kažu, kreiranje zdravog životnog stila znači u centar pažnje staviti brigu o sebi, vlastitom životu i zdravlju, i onome bliskih osoba!

Posebno naglašavaju preuzimanje aktivne uloge u čuvanju vlastitog tijela i psihičke stabilnosti. Kreiranje zdravog načina života ne znači potpuno mijenjati svoje navike, nego činiti male korake sa sviješću da činimo dobro za sebe i/ili članove svojih obitelji!

Brojne studije pokazuju da kretanje utječe na zdravlje, snižava tjelesnu masu, povećava gipkost i pokretljivost tijela, čini da se bolje osjećamo, usporava starenje, čuva srce, snižava krvni tlak, kolesterol i u konačnici produžava život. Pokrenite se! Pa makar bila riječ o ‘običnoj’ šetnji… hodajte što više možete, boravite u prirodi, udišite svjež zrak, napunite se!

Maloj djeci kretanje razvija centre u mozgu koji će im biti veoma važni za čitav život. Kretanjem djeca razvijaju motoričku spretnost, koordinaciju pokreta i razvijaju pozitivnu ovisnost o kretanju u najranijoj dobi. Odvedite djecu u park, na livadu, dječje igralište, na plažu, u šumu…

A ima li koristi od uzimanja vitamina i suplemenata ili je to samo bacanje novca?

Ivana ističe ono što je već svima dobro poznato, svakodnevno konzumiranje hrane koja je bogata određenim vitaminima i mineralima može pomoći našem imunološkom sustavu u borbi protiv određenih bolesti, a uz pravilnu i raznovrsnu prehranu prioritet je voditi računa o dovoljnom unosu vode, dostatnom spavanju i svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti.

Ako je prehrana raznovrsna i uravnotežena, najčešće je dostatna sa svim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni. Hrana koja može potaknuti otpornost tijela je jogurt te voće i povrće, kvalitetne masnoće, med i sl. 

Svi posebno ističu Vitamin C, jedan je od najvećih prijatelja imunološkog sustava. Nedostatak vitamina C vrlo se brzo primijeti krvarenjem desni, bolovima u zglobovima i mišićima, suhom kožom, razdražljivosti i sklonosti infekcijama. Dnevni unos vitamina C ključan je za dobro zdravlje jer ga naše tijelo ne skladišti.

Potrebe organizma moraju biti zadovoljene prije svega prehranom. Brojne su prednosti cjelovite hrane nad suplementima jer hranjivi sastojci imaju sinergijski efekt te nutrijenti jedni drugima pomažu u boljoj apsorpciji, za razliku od suplemenata.

Međutim postoje situacije u kojima su nutrijenti prijeko potrebni, stoga se osobama predlaže dodatan unos vitamina i minerala kroz dodatke prehrani.

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama, a samo u nekim slučajevima mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu.

Postoji oko 40-tak različitih tvari poznatih kao esencijalni nutrijenti u čovjekovoj prehrani. Od tih 40-tak, 13 ih je poznato kao vitamini, 15 ih je poznato kao esencijalni minerali, minerali u tragovima i elektroliti. Ostalih 12 su aminokiseline.

Kada dolazi do sub-optimalnih razina ili manjka esencijalnih nutrijenata?

Uobičajeno do manjka dolazi:

  • Kod osoba iznad 75. godine života: manjak vitamina B6, vitamina C te selena.
  • Kod svih osoba od 18.-64. godine života: manjak vitamina B9, bakra, selena, cinka.
  • Kod žena od 18.-55. godine života: manjak željeza
  • Kod žena u trudnoći i tijekom dojenja: pojačane potrebe za folnom kiselinom, željezom, magnezijem, vitaminom C…
  • Kod pušača: manjak vitamina C

No, zbog ubrzanog načina života, nezdravih navika i neuravnotežene prehrane vidljiv je manjak i brojnih drugih esencijalnih nutrijenata. Problem koji se uočava i koji je sveprisutan je industrijska poljoprivreda i pad koncentracija nutrijenata u hrani!

Današnji industrijski uzgoj životinja i biljaka (žitarica, voća i povrća) pokazuje značajnu promjenu u sastavu njihovih nutritivnih vrijednosti u odnosu na vrijeme prije samo 70-tak godina. Voće, povrće i žitarice sadrže znatno manje koncentracije vitamina i minerala nego prije. Ove promjene u nutritivnim vrijednostima hrane sve su izraženije, pa je veći i manjak esencijalnih nutrijenata u našoj svakodnevnoj prehrani.

Stručnjaci pretpostavljaju da su uzroci ovog trenda sveobuhvatni – od uzgoja kultura na tlu istrošenom kroz intenzivnu poljoprivredu, preranog branja voća i povrća, GMO uzgoja i sl.

Laboratorij Arkopharma razvio je u potpunosti prirodnu formulu načinjenu od voća te raznolikog bilja čiji se vitamini savršeno apsorbiraju od strane ljudskog organizma te tako postižu optimalnu učinkovitost. Arkovital® Pure Energy. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo