Ljepota

Ljepota

5 odgovara liječnika na pitanje kako se zdravo udebljati

Foto: Shutterstock

Za razliku od viška kilograma, manjak istih muči tek nekolicinu osoba. Pročitajte što savjetuju naši stručnjaci kako bi se zdravo udebljali!

U susret ljetu, mnogi imaju problema s viškom kilograma, no unatoč ovom raširenom problemu, postoje i oni koji muku muče s nedostatkom kilograma. Problem može biti zdravstvene naravi i brzog metabolizma.

Kao i kod debljanja, važni su redoviti obroci bogati vitaminima i mineralima, a iako se pokušavate udebljati – ne smijete zaboraviti na tjelesnu aktivnost. Ako vas muči ovaj problem ili problem druge zdravstvene naravi, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Terapija za debljanje

Vaše pitanje: Ja bih vas molila za stručno mišljenje ili da mi date neku preporuku terapije za debljanje. Svakakve vitamine B komplekse sam pila pa čak i neki biomed, ali kilaža uvijek ista, a htjela bi dobiti 5-10 kg. Moja visina 1,69 a težina trenutna 50, jako mršavo izgledam. Moj liječnik misli da je to nešto genetski, a s majčine i očeve strane svi su, kako na lijep način reći, elegantno popunjeni. Ne znam da li je to do cigareta (pušim jednu kutiju dnevno), otkako sam rodila prvo dijete, ja sam mršava i ni kile da dobijem. Molim vas za pomoć! Postoji li bilo koja terapija koju bi mogla trošiti da bar dođem do koje kile više? 

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje

2. Brzo debljanje

Vaše pitanje: Imam 18 godina, visoka sam 168 cm, teška 45 kg. Imam astmu i tri puta veću koncentraciju alergena u krvi. Želja mi je udebljati se barem 5 kilograma. Sve moguće načine sam probala, veću količinu hrane unositi u organizam, piti mlijeko prije spavanja, kretati se više, jesti samo tjesteninu i slične stvari, ali ništa od toga nije pokazalo rezultate. Nemam problema sa štitnjačom niti slabu krv. Da li postoji ikakav način za “brzo” debljanje?

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje

3. Kako se udebljati?

Vaše pitanje: Imam 15 godina i vrlo sam visok za svoju dob. Na kraju 8. razreda bio sam 168 cm, a sad u 2. srednje sam 187. Brzo sam izrastao i doktorica me na sistematskom pregledu u 8. razredu poslala na pregled sa kralježnicom. Nakon godinu dana stanje se popravilo jer više ne rastem tom brzinom kao tada pa više kralježnica ne “pati”. Prilikom tih pregleda rekli su mi i da imam pileća prsa te mi to dosta smeta (ne radi bolova ili zdravlja nego estetski). Ali to nije moj problem. Pošto sam dosta visok i jako mršav htio bi u najkraćem mogućem roku dobiti 10-ak kilograma pa i više. Imam 187 cm i 56 kila – puno premalo. Jedem svakodnevno,raznovrsne obroke i jednostavno više mršavim nego se debljam. Samim time što sam tanak ovaj moj problem sa pilećim prsima dolazi do izražaja. 

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje

4. Kako se udebljati s 30 godina?

Vaše pitanje: Imam 30 godina i visinu od 172 i 54 kilograma, muško sam i zanima me na koji način da povećam kilažu, jedem, ne preskačem obroke i između jedem grickalice, slatkiše, ali ne mogu se udebljati. Rekli su mi da bi trebao otići snimiti štitnjaču. 

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje

5. Ne mogu se udebljati! Imam li problema sa štitnjačom i koje bih pretrage trebao obaviti?

Vaše pitanje: Imam 19 godina i imam jedan problem (više-manje). Ne mogu se udebljati bez obzira koliko jedem raznovrsnu hranu. Visok sam 180 cm i imam 67 kg. Napominjem da sam na kraju osmog razreda imao 42 kg. Bavim se fizičkom aktivnošću 3 puta tjedno (nogomet). Smatram da bi se trebao udebljati oko 10 kg, ali mi je problem. Kada čujem kako se drugi udebljaju bez problema, onda mi je frka. Koliko bih trebao unositi kalorija dnevno i koju hranu da dobijem 10 kg, otprilike za 1 godinu? Mislite li da imam problema sa štitnjačom i preporučate li pregled?

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo