5 odličnih razloga zašto biste danas trebali u šetnju - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 odličnih razloga zašto biste danas trebali u šetnju

Oni koji svakog dana odvoje neko vrijeme za šetnju tvrde da su dobrobiti za psihičko i fizičko zdravlje neizmjerne. Evo pet razloga zašto biste trebali hodati svaki dan.

1. Hodanjem se rješavate stresa, podižete raspoloženje i samopoštovanje

Istraživanja potvrđuju da će se hodanjem u vašem tijelu osloboditi prirodna “droga” sreće – endorfin koji će utjecati na poboljšanje raspoloženja i oslobađanje od stresa. Dodatan bonus je taj što čete nakon svake šetnje osjećati ponos što ste napravili nešto dobro za sebe, a samim time vaše samopouzdanje će porasti.

2. Možete izgubiti kilograme hodajući samo 30 minuta na dan

Hodanje je jedna od najboljih vježbi za gubitak kilograma, jer nije naporna, besplatna je i možete joj se posvetiti svakog dana, a najbolja vijest je da satom hoda potrošite oko 400 kalorija! No, to nije sve: glad nakon duge šetnje lakše je utažiti nego glad što nas obuzme nakon trčanja.

3. Hodanjem čete sniziti tlak, poboljšati san i dobiti energiju

Dokazano je da svi koji redovito hodaju imaju puno manje šanse da će doživjeti srčani zastoj, imaju normalan tlak i više razine zdravog kolesterola.

4. Najmanji rizik od ozljeda

Dok hodate, izloženi ste vrlo malim naporima i šanse da se ozlijedite su skoro nepostojeće. Potrebno je uskladiti rad nogu i ruku, kretati se ujednačenim ritmom te odabrati ugodnu i kvalitetnu obuću.

5. Hodanjem dodajte godine životu

Hodanje više od jednog sata dnevno značajno povećava mogućnost dužeg života, zaključak je studije provedene 2011. Godine. Hodanje umjerenim tempom u trajanju od 30 minuta na dan produžuje život i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko se odlučite za redovito hodanje, produžujete ste si život za čak 3,7 godine i odgađate kardiovaskularne bolesti za 3,3 godine.

Foto: shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo