Ljepota

Ljepota

5 razloga zašto biste trebali slušati glazbu dok vježbate!

Većina rekreativaca, ljubitelja sporta i vježbanja ne može zamisliti svoj trening bez – glazbe! Zašto je zaista dobro slušati glazbu za vrijeme vježbanja?

Da glazba poboljšava preformans nije i neka novost. Međutim, odgovor na pitanje kako dolazi do toga nešto je manje jasan. Pogledajte kojih je to sedam razloga zašto biste trebali uvesti glazbu u svoju vježbačku rutinu.

1. Glazba je dobar način odvlačenja pažnje

Osobe koje slušaju glazbu dok vježbaju manje se mogu koncentrirati na napor koji im dolazi s vježbanjem. Ovakva vrsta dekoncentracije može poboljšati vaš preformans za čak 15%.

2. Potiče vas na trud

Istraživanja su pokazala kako su se biciklisti više trudili slušajući glazbu bržega tempa u odnosu na one koji su slušali nešto poput balada. Međutim, ni prebrza glazba nije najbolje rješenje. Optimalna glazba bila bi ona koja ima između 120 i 140 otkucaja u minuti.

3. Stavlja vas u posebnu zonu

Svatko od nas ima svoju pjesmu koja ga pokreće i koja ga stavlja u posebnu zonu. Znanstvenici govore kako je to zbog toga što nas glazbu vežemo za uspomene. Kada čujemo neku pjesmu za koju nas vežu drage uspomene, povećat ćemo vlastitu motivaciju i time poboljšati rezultate tjelovježbe.

Motivacija za vježbanje: 5 uobičajenih grešaka koje radite!

4. Dobar ritam pomoći će vam održati tempo

Svi vježbači znaju kako je ritam, odnosno tempo vježbanja jedna od važnijih stvari. Signali koje dobar ritam šalje vašem mozgu pomoći će vam koristiti vlastitu energiju efikasnije i pametnije.

5. Djeluje pozitivno na raspoloženje

Ljudima glazba često dođe kao anti-stres terapija. Glazba pomaže da više, dublje i kvalitetnije promišljamo o sebi. Bez obzira ako ste sat vremena ranije bili neraspoloženi ili letargični, omiljena će vam pjesma pomoći pobjeći od negativnosti i dati vam snage za vježbanje i trening!

Video: Ubacite u višu brzinu i savladajte postavljene izazove!

Glazba je dobra za ublažavanje glavobolje, ali i za srce!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo