5 razloga zašto koristiti pilates loptu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 razloga zašto koristiti pilates loptu

Shutterstock

Velike ili malene, šarene ili jednobojne, pilates lopte danas imaju doista široku upotrebu.

Manje je važno koliko godina imate i koje ste fizičke spreme jer sve vježbe s pilates loptom se mogu prilagoditi individualnim potrebama. Jedino je važno prije upotrebe posavjetovati se s trenerom i fizioterapeutom kako ne biste lutali i kako bi se program prilagodio željama i mogućnostima vježbača. Trenerica pilatesa, Andreja Korenčić, ovu svestrani i povoljni rekvizit preporučuje svima.

“Do prije par godina pilates lopta se koristila samo pri rehabilitaciji no s vremenom svi su prepoznali njenu vrijednost i ona se iz ordinacije seli u fitness centre. Izvrstan je rekvizit jer osim što pomaže pri jačanju trupa, poboljšava držanje, prevenira poremećaje mišićno-koštanog sustava, a može olakšati bolove u lumbalnom dijelu leđa uslijed dugog sjedenja ili stajanja. Upravo se ljudima sa spomenutim problemom predlaže da razne sprave, primjerice onu za trbušnjake, zamijene loptom. ” izjavila je Andreja Korenčić, trenerica pilatesa, power pilatesa i korektivne gimnastike u teretani Tonus

Zašto odabrati pilates loptu?

1. Naučimo pravilno disati

Vjerovali ili ne dobar dio nas ne zna pratiti svoje disanje. Lopta nam može pomoći to osvijestiti te nam može pomoći usmjeriti dah u razne dijelove tijela. Tako vježbanjem stražnjeg, prsnog, disanja istežemo kralježnicu, ruke i vrat. okušajte sami – sjednite na pete, prsa naslonite na koljena, opustite vrat i ispružite ruke daleko ispred sebe pridržavajući loptu dlanovima. Udahnite kroz nos i izdahnite na usta.

2. Antistres terapija

Ove lopte za vježbanje mogu poslužiti i pri meditaciji. Pronađite položaj za opuštanje koji vam najviše odgovara, zamislite se na sretnom mjestu i predahnite od utjecaja koji rezultiraju negativnim emocijama. I aerobne vježbe bi mogle pomoći. Osim što će se tijelo dobro uspuhati um će se pročistiti i ispuhati. Vježbe poskakivanja na lopti nisu visokog intenziteta. Manje od pola sata tri puta tjedno bi svatko trebao moći izdvojiti.

3. Popravimo posturu kod kuće ili u uredu

Koliko puta su vas kao djecu piknuli u leđa s popratnom rečenicom „Kako to sjediš!?“. Cilj pilates vježbi je očuvati prirodnu krivulju kralježnice s neutralnim položajem zdjelice. Osim raznih vježbi koje možete izvoditi u dvorani ili kod kuće pokušajte loš uredski stolac zamijeniti loptom. Ona će vas spriječiti u naumu da prekrižite noge, a i osigurat će da sjedite uspravno. Vaša leđa će vam biti zahvalna.

4. Zidamo pločice i rješavamo se bolova u leđima

Jeste li znali da osim lijepog trbuha, snažni trbušni mišići pomažu u borbi s bolovima u lumbalnom dijelu leđa? Varijacija na temu je bezbroj, ali znate li zašto dati prednost vježbama s loptom ispred standardnih trbušnjaka? Spomenute vježbe uglavnom jačaju ravni trbušni mišić koji nema pretjeranu ulogu kod stabilizacije, a da ne govorimo o riziku od trzajnih ozljeda vrata. Uz to, važno je pripaziti i na položaj glave na podu. Vrat bi trebao biti ravan, a glava ne bi trebala biti zabačena. Istegnite vrat kao da na njemu nešto držite i pokušajte ga zalijepiti na strunjaču.

5. Gradimo i oblikujmo tijelo

Ukoliko vam se ne sviđa ideja dizanja velikih težina, a željeli biste se okušati u takozvanom funkcionalnom treningu, pilates bi mogao biti prava adresa. Funkcionalne vježbe su one koje imitiraju situacije u kojima se nalazite u svakodnevnom životu poput sjedenja i ustajanja sa stolca. Utezi su ovdje samo kako biste bolje osvijestili pokret, a lopta umjesto klupice vas tjera na ispravno držanje. Također, ukoliko niste najsigurniji u svoju tehniku čučnja postavite loptu između leđa i zida te pripazite da vam koljena ne prelaze vrhove prstiju.

Ana Kralj / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo