Ljepota

Ljepota

5 savjeta za zdravu dugovječnost

Tri do četiri puta tjedno po 40 minuta gimnastike, dnevno čaša mlijeka, život bez pušenja i opijanja: predstavljamo vam pet sjajnih navika i korisnih mjera predostrožnosti za zdrav život!

1. Kretanje, kretanje i samo kretanje

Tjelesna aktivnost vježba srce i pogoduje disanju. Osim toga, smanjuje razinu lošeg kolesterola, ubojice arterija, koji se nakuplja na unutarnjim stjenkama krvnih žila i slabi cirkulaciju. Ne računajući da kretanjem brže sagorijevate šećere i masnoće, pa time sprječavate nakupljanje suvišnih kilograma, kretanje održava zglobove pokretljivima i jača kosti. Uz sve to, tjelesne aktivnosti su prirodni antidepresiv: pokreću proizvodnju endorfina, hormona koji poboljšava raspoloženje. Dovoljno je 40 minuta aktivnosti, tri do četiri puta tjedno, u svim životnim dobima. Najbolje aerobnih vježbi (vožnja bicikla, plivanje, džoging, ples, hodanje brzim korakom) jer osiguravaju veću količinu kisika.

k2. Kalcij za treću dob

Kalcij je lijek protiv osteoporoze, bolesti koja kostur čini krhkim i povećava opasnost od lomova. Koštana se masa razara i ponovo gradi tijekom cijelog života. No, u trećoj dobi organizam više ne uspije obnoviti sve što uništi i koštana se masa smanjuje. Ako ste u mladosti sagradili čvrsto koštano tkivo (prvenstveno namirnicama bogatim kalcijem), tada ste sigurni – gubitak će biti manje značajan, imate li dobre zalihe. Najmanje četvrt litre mlijeka na dan, najbolje onog djelomično obranog, donosi dovoljno kalcija, ali manje masnoća od punomasnog.

3. Gimnastika za mozak

Mozak, kao i mišiće, treba održavati u formi. S godinama, moždane stanice se smanjuju. Kontakti između jednog i drugog neurona (osnovnih elemenata živčanog sustava) sve su malobrojniji. A rezultat je sporiji prolaz informacija i moguć gubitak pamćenja ili slabljenje intelektualnih sposobnosti. Vježbajte mozak čitanjem, pisanjem, rješavanjem križaljki ili drugih kvizova. I prehrana je vrlo važna: u hranu dodajte dvije žlice čistog maslinovog ulja na dan, jedite povrće zelenih listova (salata, na primjer) i najmanje jedan žutanjak dva puta tjedno: sadrži vitamin E, koji čuva mozak od djelovanja slobodnih radikala, odgovornih za starenje neurona.

4. Što manje alkohola

Alkohol povećava opasnost od tumora ustiju, ždrijela i jednjaka, a posebice u kombinaciji s cigaretom. Osim toga, previše alkohola toksično je za jetru, živce, mišiće i mozak. Etanol, koji se nalazi u različitim postocima u svim alkoholnim pićima, sagorijeva stanice jetre. Zato, tijekom dulje vremena, može izazvati cirozu, bolest koja mijenja strukturu jetre, a time i njezin rad. Druge posljedice prekomjernog uživanja alkohola su gubitak osjetljivosti živaca i slabljenje mišića.

k5. Rat suvišnim kilogramima

Jedite uravnoteženo, kako biste izbjegli prekomjernu težinu i gojaznost. Suvišni kilogrami, ali prvenstveno nakupine masnoće na trbuhu, ulazna su vrata nizu zdravstvenih tegoba. Prvenstveno nepodnošenju šećera, što tijekom duljeg vremena može prerasti u dijabetes. Ali i prekomjerna količina masnoće i lošeg kolesterola u krvi (onog koji se taloži u unutrašnjosti krvnih žila, stvarajući talog i slabeći cirkulaciju). Nakupine sala izazivaju pojačano izlučivanje slobodnih masnih kiselina, neprijatelja pravilnog metabolizma (procesa kojima organizam asimilira sve tvari koje unosimo hranom).

Pripazite da vam prehrana bude raznolika i uravnotežena: 60 posto ugljikohidrata na dan, 15 posto bjelančevina, 25 posto masnoća, najbolje biljnog porijekla i mnogo svježeg voća i povrća. Takva prehrana osigurava sve nužne sastojke koji održavaju organizam zdravim. Zdravo je konzumirati male obroke, ali češće (i do pet dnevno), ali izbjegavajte međuobroke i od stola uvijek ustajte napola siti.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo